Jesienią można korzystać z wielu wspaniałych produktów np. grzybów, orzechów czy śliwek, ale królowa jest tylko jedna – dynia.
Po udanych dyniowych kajzerkach przyszedł czas na kolejny dyniowy eksperyment. Tym razem upieczone kawałki dyni zmiksowałam z wodą i oliwą na puree i dodałam do ciasta na maślaną chałkę.
Powstała z tego piękna, pomarańczowa plecionka ze słodką kruszonką. Polecam przepis miłośnikom dyni i słodkich wypieków.
Witam, czasem nie rozumię przepisu. Ile ma być tej dyni .Ma w zamrażarce dynię, chciała bym ją wykorzystać. Pozdrawiam Halina
W przepisie jest chyba mleko zamiast dyni😉
Dzień dobry,
Czy lejące się ciasto oznacza dodanie za bardzo lejące się dyni?
Dzień dobry,
Zdecydowanie, dynia musiała być zbyt wodnista z gatunku, albo dodała Pani do musu za dużo wody/oliwy. Dodałabym w takim wypadku więcej mąki, aby ciasto było jednak bardziej elastyczne 🙂
Ja dałam za dużo mleka bo nie przeczytałam wcześniej komentarzy. Ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc nie plotłam warkoczy tylko wrzuciłam do formy, wyszła wyśmienita! Mięciutka przez kilka dni. W sumie nie tak długo po została zjedzona ze smakiem! Właśnie rośnie ciasto, tym razem mleka weszło niecałe 200 ml, mus z dyni mam pomrożony w porcjach.
Przypuszczam, że Pani mus z dyni był po prostu bardziej wodnisty i stąd te zaburzone proporce 🙁
Witam, czy mogę zrobić chałkę z mąką orkiszową, jeśli tak to ile jej dac aby nie wyszedł zakalec?
Dzień dobry,
Jeśli mąka orkiszowa jasna to proporcje bez zmian 🙂
Jak zawsze mam pytanie: czy z Pani doświadczenia można przypuszczać, że podobne cudo ma szansę wyjść z mąki bezglutenowej?
Niestety, ciasto z mąki bezglutenowej nie jest na tyle elastyczne, aby uformować puszystą i mięciutką chałkę.
Witam Panią!
Na fotografii pokazuje Pani dynię piżmową , trudno dostępną czy można ja zastąpić inną dynią?Życzę dalszych sukcesów. oanna
Witam serdecznie.
Tak, oczywiście, puree można przygotować z każdej dyni np. hokkaido. Co prawda taki mus może się odrobinę różnić konsystencją, ale wystarczy kontrolować ilość dodawanego płynu do ciasta, aby było elastyczne.
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
Witam ! Ile mniej więcej tej dyni surowej aby wyszło 300 g pure ? Pozdrawiam !
Witam.
Też ok. 300 g surowej, miksując zawsze dodaje się trochę oliwy, soku z pomarańczy lub wody, a jeśli wyszłoby odrobinę więcej puree to zawsze można je dodać do owsianki, posmarować tym chleb czy dodać do sosu 🙂
Proszę jednak pamiętać, że z każdego gatunku dyni może wyjść trochę inna konsystencja, więc ilość płynu w przepisie jest umowna. Może się okazać, że będzie trzeba dodać trochę mniej, aby ciasto było elastyczne.
Pozdrawiam.
Uwielbiam domowe pieczywo, a ta chałeczka wygląda przepysznie :D. Na pewno wypróbuję, pozdrawiam 😀
Zachęcam do spróbowania 🙂
Proszę tylko pamiętać, że puree z dyni może mieć różną konsystencję, w zależności od gatunku, dlatego trzeba samodzielnie kontrolować ilość wlewanego płynu, aby ciasto nie wyszło zbyt płynne.
Dzień dobry
mam pytanie 203 min czy 2-3 min . 203 to strasznie długo!
Jola
Dzień dobry.
Oczywiście 2-3 minuty, myślnik jest na klawiaturze obok zera, źle kliknęłam i jak widać przed publikacją nie dopatrzyłam błędu 🙂
Dziękuję za komentarz, już poprawiłam.
Pozdrawiam.