Aromatyczny bochenek o chrupiącej skórce? Chleb czosnkowy z garnka ma to wszystko! W dodatku wystarczą zwykłe drożdże, więc możecie go zrobić, gdy tylko najdzie Was ochota na domowy chleb!
Aromatyczny bochenek o chrupiącej skórce? Chleb czosnkowy z garnka ma to wszystko! W dodatku wystarczą zwykłe drożdże, więc możecie go zrobić, gdy tylko najdzie Was ochota na domowy chleb!
oliwa 3 łyżka
letnia woda 750 ml
sól 2 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 700 g
mąka żytnia typ 721 400 g
drożdże świeże 40 g
cukier 1 łyżeczka
czosnek świeży 6 szt.
7 godz. 55 min.
Czas całkowity
7 godz.
Czas wyrastania
55 min.
Czas wypieku
1. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, a następnie zalewamy połową leniej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczyn „ruszy”.
2. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól, dodajemy posiekany czosnek, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Mieszamy dużą łyżką lub krótko mikserem. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
3. Misę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki.
4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy krótko chleb, formujemy bochenek o kształcie naszego naczynia, przekładamy do wiklinowego koszyka, nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
5. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne/gliniane/żeliwne (można je wewnątrz posmarować oliwą) wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220 stopni . Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką.
6. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy przez 35 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut– chleb upieczony będzie wtedy, gdy po stuknięciu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, wyciągamy z niego chleb, studzimy na kuchennej kratce.