Jutro święto zakochanych. Tak jak ostatnio wspominałam, myślę, że każda okazja jest dobra, aby upiec ukochanej osobie coś pysznego. To nie muszą być wcale Walentynki, ale zainspirowana tym małym świętem, postanowiłam przygotować słodki przepis.
Cynamonowe bułeczki robi się w ten sposób, że wyrośnięte maślane ciasto cienko się wałkuje w prostokąt, następnie smaruje masłem z cynamonem i zawija od dłuższego boku jak roladę. Taką roladę kroimy w paseczki i układamy przyszłe bułeczki na blasze.
W przypadku cynamonowych serduszek postępuje się bardzo podobnie, trzeba rozwałkować ciasto, posmarować, ale zawija się je od dwóch stron ku środkowi, tworząc podwójną roladę. Następnie akcja wygląda już zupełnie tak samo, kroi się paseczki i przekłada przyszłe bułeczki na blasze.
Prawda, że proste? A jakie urocze i smakowite 🙂