Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąki mieszamy z solą w misce. Dodajemy ziarna, pesto i powoli zagniatając dolewamy wodę. Zagniatamy krótko, do połączenia się składników.
odpoczywanie ciasta
15 min
odpoczywanie ciasta
2. Zagniecione ciasto na chrupkie pieczywo przykrywamy i odstawiamy, by odpoczęło przez 10-15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak pozwalają na to ziarna. Cienko rozwałkowane ciasto zagwarantuje nam odpowiednią chrupkość chlebków.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wykrawamy dowolne kształty chrupkiego pieczywa odpowiednimi foremkami lub ostrym nożem. Ja użyłam okrągłej foremki o średnicy około 10 cm.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Chrupkie pieczywo z pesto i ziarnami pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor. Ze względu na różną wydajność piekarników wypiek należy obserwować, aby się nie przypalił (zbyt mocno przypieczone chlebki mogą mieć gorzki posmak).
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej