Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mieszamy suche składniki razem z zakwasem. Letnią wodę dolewamy stopniowo, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Robimy to stopniowo, przez 5minut, aż osiągniemy z ciasta zgrabną kulę.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieszczamy w misie, przykrywamy lnianą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Do piekarnika wkładamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Nastawiamy temperaturę do 250 stopni oraz termoobieg. Do nagrzanego i zaparowanego piekarnika wkładamy chleb, na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyłączamy termoobieg, dopiekając chleb jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, jego wierzch smarujemy za pomocą pędzelka wodą, obsypujemy płatkami owsianymi i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej