Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mieszamy suche składniki razem z zakwasem. Letnią wodę dolewamy stopniowo, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Robimy to stopniowo, przez 5minut, aż osiągniemy z ciasta zgrabną kulę.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieszczamy w misie, przykrywamy lnianą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Do piekarnika wkładamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Nastawiamy temperaturę do 250 stopni oraz termoobieg. Do nagrzanego i zaparowanego piekarnika wkładamy chleb, na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyłączamy termoobieg, dopiekając chleb jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, jego wierzch smarujemy za pomocą pędzelka wodą, obsypujemy płatkami owsianymi i studzimy.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Margarita 28 lipca 2017 o 14:39

    Czy ten chleb nie wyrasta drugi raz?

  • Basia 24 października 2016 o 13:40

    Super, dziękuję za szybką odpowiedź. Ciekawa jestem jaki dzisiaj wyjdzie chlebek 🙂

  • Basia 24 października 2016 o 12:00

    Jednego nie wiem, albo nie doczytałam. W sobotę ( dzisiaj jest poniedziałek) robiłam zaczyn do chleba razowego z moim zakwasem który hodowałam 5 dni. Po odebraniu z miski potrzebnej ilości zakwasu do zrobienia zaczynu, resztę zakwasu nakarmiłam i wstawiłam do lodówki ( i tak urósł). Jutro chciałabym upiec chleb i teraz nie wiem czy 8 godzin przed zrobieniem ciasta mam wyciągnąć cały zakwas z lodówki, dokarmić i wstawić w ciepłe miejsce aby urósł czy on jest gotowy do robienia ciasta taki prosto z lodówki??? Proszę o pomoc 🙂 🙂 🙂

    • Tosia 24 października 2016 o 13:28

      Zakwasu przed włożeniem do lodówki nie dokarmiamy 🙂 Robimy to za to właśnie 6-10 godzin przed pieczeniem, więc bym na noc wyjęła ten zakwas z lodówki, dokarmiła dając chociaż po 2 łyżki mąki razowej i wody i zostawiła do podrośnięcia.
      Potem domierzamy aktywną część do ciasta, reszta od razu do lodówki. Następnym razem też dokarmiamy przed pieczeniem.

  • Bartek 27 grudnia 2014 o 23:53
    Ocena:

    Cześć Tosiu,mam problem z pieczeniem chleba na blaszce (czyli nie w foremce bo te pieką się doskonale). Chleb w trakcie pieczenia pęka na dole przy podstawie,nie wiem czy to kwestia źle wyrobionego ciasta po wyrośnięciu czy wina słabego grzania od dołu piekarnika,może się z tym spotkałaś?

    • Tosia 30 grudnia 2014 o 16:44

      Hej 🙂
      Jeśli chleb pęka na dole to prawdopodobnie oznacza, że za krótko wyrastał. Być może też został nierówno uformowany, wydłużyłabym czas wyrastania, w końcu mamy zimę, więc w każdym domu są inne warunki i temperatura.
      Gdy formujemy chleb kładziemy go w koszyku złączeniem ku górze, a przerzucamy na blachę złączeniem ku dołowi, to też ma spory wpływ na pękanie, warto tego pilnować.
      Mogę też polecić inny przepis na chleb orkiszowy na zakwasie, to był jeden z pierwszych na blogu, nowsze są o wiele bardziej dopracowane. Może z tego wyjdzie: https://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowy-na-zakwasie/ lub z tego https://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowy-z-czarnuszka-na-zakwasie-zytnim/ (czarnuszkę można pominąć). Z orkiszowych mamy też np. taki przepis w wersji z formy: https://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-estragonem-na-zakwasie/
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach.

      • Bartek 9 stycznia 2015 o 09:58

        Dzięki za pomoc,faktycznie chleb za krótko wyrastał.W końcu mogłem upiec bochen który nie tylko jest smaczny,ale i cieszy oko.Pieczeniem chleba cieszę się dopiero od miesiąca,więc z przepisami na blogu jadę od początku.
        pozdrawiam

        • Tosia 9 stycznia 2015 o 10:34

          Au rozumiem, ale polecałabym jednak zaglądać do tych nowszych lub wybierać najciekawsze, bo nie są one chronologicznie ułożone według trudności. Ja też na początku się uczyłam tej sztuki, więc nowsze są po prostu lepsze i bardziej dopracowane 🙂
          Pozdrawiam.

  • Gosia 7 grudnia 2012 o 11:34

    Dzisiaj jest 5 dzień i muszę wyjechać z domu. Czy moge na weekend schować go do lodówki?? Czy odmierzyć tylko 3 łyżki ??

    • Tosia 8 grudnia 2012 o 09:58

      Jeśli miała Pani sporą ilość zakwasu, to najlepiej by było wykorzystać go i upiec chleb, a mniejszą ilość zostawić w słoiku i schować do lodówki.
      Myślę jednak, że może Pani także śmiało już zakwas schować do lodówki (nawet więcej niż 3 łyżki). A po powrocie go dokarmić i odjąć część.
      Pozdrawiam.

  • Gosia 6 grudnia 2012 o 21:31

    Witam,

    Czy zamiast mąki pszennej razowej można dać żytnią razową albo make owsianą??
    Zrobiłam zakwas wg Pani przepisu ale dzisiaj rano zauważyłam ,że na górze pojawiła się woda i nie jest gęsty. Proporcji ściśle się trzymałam. Dzisiaj jest dzień 4 i o 21:00 dodałam tylko 20ml wody i 50g maki aby był gęstszy. Czy mimo tego wyjdzie?? Pęcherzyki już się pojawiły i kwaskowaty zapach też.

    • Gosia 6 grudnia 2012 o 21:32

      Jeszcze jedno pytanie czy wyrobione ciasto chlebowe może stać dłużej niż 1,5h np nawet 3h??

    • Tosia 7 grudnia 2012 o 09:56

      Witam.
      Jeśli chodzi o zakwas to proszę się nie martwić, wszystko to jest właściwą reakcją, a pojawiająca się woda u góry to częste zjawisko. Wystarczy wymieszać łyżką czy patyczkiem zakwas. Dokarmienie taką proporcją mąki i wody w niczym nie powinno przeszkodzić. Pęcherzyki i kwaskowaty zapach to dobry znak 🙂
      Może Pani wykorzystać mąkę pszenną razową lub owsianą, a chleb pozostawić do wyrastania na dłużej niż 1,5 h. Właściwie z ciastem na chleb zakwasowy różnie bywa. Zależnie od temperatury, siły zakwasu i pozostałych składników rośnie czasem dłużej. Można czas wyrastania skrócić, jeśli do ciasta doda się łyżeczkę drożdży.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej