Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Poszatkuj suszone śliwki. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj resztę składników i wymieszaj aż masa będzie jednolita i gęsta.
pieczenie
60 min
pieczenie
2. Wyłóż 20 centymetrową foremkę papierem do pieczenia i przelej do niej gęste ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut aż po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij z formy i ostudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Elwira 11 listopada 2013 o 12:52

    Robiłam dwa razy i dwa razy zakalec, raz zupełnie luźny, raz prawie upieczony, piekłam dobrze ponad godzinę, sprawdziłam patyczkiem. W niektórych miejscach upieczony:-(

    • Śliwka 14 listopada 2013 o 11:46

      Niestety czasem piekarniki płatają nam figla. W moim po godzinie chlebek wyszedł dobry, bez elementów zakalca, ale w innym piekarniku może potrzebować jeszcze dodatkowego czasu, żeby się dopiec. Może Pani spróbować dodać też nieco więcej proszku do pieczenia, aby bardziej podniósł ciasto. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej