Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, aktywny zakwas oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty. Ciasto powinno być plastyczne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem, dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch przyszłego chleba mokrą ręką. Dekorujemy suchą kaszą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie przez 20 minut w 200 stopniach.

Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej