Czasem otwieram kuchenną szafkę i patrząc na mąki jakie mam do wyboru mam poważny problem, aby zdecydować się jaki upiec chleb. Dzisiaj zastanawiałam się czy będzie to chleb żytni na zakwasie, czy może orkiszowy pełnoziarnisty.
W rondlu miałam trochę ugotowanej kaszy orkiszowej, dlatego intuicyjnie sięgnęłam także po mąkę orkiszową. Wymieszałam ją z mąką żytnią jasną i wyszedł z tego świetny wypiek.
Wierzch chleba ozdobiłam suchą kaszą, dzięki temu wyszła z tego fajnie chrupiąca skórka.
Dzięki Pani blogowi zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem chleba i jak dotąd wykorzystałam już kilka przepisów – wszystkie chleby wyszły super! Wczoraj robiłam chleb orkiszowy z kaszą orkiszową i to pierwszy przepis z Pani strony, który mi nie wyszedł. Zastanawiam się co mogło pójść źle, skoro kilkanaście wcześniejszych, różnych chlebów piekłam co do joty zgodnie z Pani przepisami i wszystko wychodziło. Ten chleb wyszedł mokry w środku (jakby niedopieczony) i choć dopiekam go już chyba półtorej godziny to jak był mokry, tak jest nadal. Czy na pewno aż 200 g (dwa woreczki) kaszy orkiszowej jest w tym przepisie? Czy mógł za krótko wyrastać? (Mój zakwas jest młody, zazwyczaj wyrastam chleb dłużej niż w przepisach aby zakwas dał radę go podnieść)
Wydaje mi się że chodzi o 200g już ugotowanej kaszy. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną 200 g przed ugotowaniem (bo nie doczytałam) i tak i tak chleb wyszedł super.
Zrobiłem wczoraj ten chlebek i w smaku jest rewelacja. Mam tylko jeden problem z nim i nie wiem czy chleb na tych mąkach po prostu taki wychodzi czy coś poszło nie tak. Chodzi o to że po ostygnięciu chleb jest mocno wilgotny w srodku i w dodatku lepki, nawet trochę klei się do noża. Nie wygląda jak zakalec i temu zastanawia mnie tą lekkość. Przepis zrobiłem krok po kroku, jedynie do piekarnika na dolną blachę wylałem szklankę wody. Czy to może być powodem tej kleistosci?
Może to kwestia grzałki w piekarniku (np. nie była ustawiona góra-dół), albo np. młodego zakwasu. Sęk w tym, że prawdopodobnie po prostu chleb powinien w Pana piekarnik być pieczony trochę dłużej. Proponuję by następnym razem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już upieczony. Jak ciasto nie będzie się lepić do patyczka to wszystko ok 🙂
Mam jeszcze do Pani jedno pytanie. Mam młody zakwas, ma tylko 1 m-c. Jaki chleb mogłabym upiec z takiego zakwasu? Najchętniej z dodatkiem mąki orkiszowej.
Wiek zakwasu nie ma tutaj nic do rzeczy, może upiec Pani każdy chleb, jeśli zakwas bąbelkuje i pachnie octowo 🙂
Czasem tylko potrzeba wydłużyć czas wyrastania.
Na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczać bazę wypieku, mąkę itp. Na pewno znajdzie Pani coś dla siebie: https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/
Czy zamiast kaszy orkiszowej można dodać kaszę jaglaną?
Pewnie, że tak! Każda kasza się tu sprawdzi 🙂
Proszę mi powiedzieć czy ten chlebek może się obejść bez kaszy orkiszowej i mąki orkiszowej,a wykonać np.z samej mąki żytniej?
Za dużo by się tu zmieniło i nie ma takiej potrzeby modyfikowania, bo na blogu są przepisy na zwykłe żytnie chleby na zakwasie 🙂 np. https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-zytni-na-zakwasie/
Wspaniały pod każdym względem. Bardzo smaczny! 🙂
Cieszę się 🙂