Przepis

mieszanie składników
1 min
mieszanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, łączymy z zakwasem, solą i żurawiną.

wyrabianie
2 min
wyrabianie

2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręcznie, drewnianą łyżką lub mikserem, jedynie do połączenia składników.

formowanie
2 min
formowanie

3. Formę keksówkę (10x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka plastyczne ciasto. Dłoń lub łyżkę moczymy w zimnej wodzie i wyrównujemy wierzch ciasta. Posypujemy ulubionymi dodatkami, delikatnie przyciskamy i przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

4. Ciasto zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu bez przeciągów.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej