Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, wydrylowane połówki wiśni, posiekany rozmaryn i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto jedynie do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej oliwą i wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub dłonią) i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy na 4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 190 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej