Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, wydrylowane połówki wiśni, posiekany rozmaryn i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto jedynie do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej oliwą i wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub dłonią) i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy na 4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 190 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Hanka 6 czerwca 2018 o 17:55

    Robilam i bardzo mi smakowal. Aczkolwiek nie bardzo pasuje do cebuli czy czosnku uwielbianego przez mojego meza. Czy mozna pominac dodatek wisni i rozmarynu? Szukam przepisu na minimum 600g maki bo mam dosc spora forme i te chleby z 500g maki wychodza dosc plasko.

  • Majka 16 sierpnia 2016 o 10:28

    Oczywiście chlebek pyszny 🙂 Idealne połączenie, uwielbiam rozmaryn w pieczywie:) Gratuluję oryginalnych pomysłów!
    A jak by to było z mrożonymi wiśniami, gdybym chciała upiec w środku zimy? Rozmrozić, doprowadzić do temp. pokojowej i odsączyć? Zda to egzamin?

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:18

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 A z mrożonymi wiśniami tak, jak się rozmrozi to można śmiało dodać do ciasta!

  • Majka 12 sierpnia 2016 o 17:54
    Ocena:

    P.S. W składnikach miała być chyba mąka typ 720 😉 Ważne dla laików!

  • Majka 12 sierpnia 2016 o 17:52
    Ocena:

    O, tak! Jak tylko zobaczyłam – pomyślałam – bardzo podobny do chleba z pomidorami, ktorego zresztą pokochałam. Jak tylko pojawił się przepis piekłam namiętnie pod rząd kilka bohenków 😉 Ten obowiązkowo upiekę w któryś dzień i dam oczywiście recenzję 🙂 Rozmaryn już jest 😉
    5 gwiazdek bo wiem że na pewno świetny 😉 Stałam się zagorzałą fanką Waszego bloga 🙂 Tyle jeszcze niedkrytych przepisów…

    • Tosia 16 sierpnia 2016 o 08:59

      Dokładnie tak, w miarę podobne proporcje, ale inne dodatki. Ten mi smakował jeszcze bardziej niż pomidorowy 🙂
      Cieszę się, że blog się podoba, a tak w ramach wyjaśnienia, nie do końca jest „nasz”, bo prowadzę go od ponad roku sama 🙂
      Pozdrawiam i dzięki za komentarz!

  • Kasia Sarna 12 sierpnia 2016 o 08:44

    taki chleb musi mieć przepyszny aromat 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej