Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników
1. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po 4 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko, wlewamy miód, karmelizujemy jeszcze 3 minuty.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas oraz karmelizowane jabłka z orzechami.
mieszanie składników
120 min
mieszanie składników
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
formowanie
120 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągłą kulę, którą przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczka i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej