Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników

1. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po 4 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko, wlewamy miód, karmelizujemy jeszcze 3 minuty.

mieszanie składników
15 min
mieszanie składników

2. Zakwas rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki i zagniatamy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 minut.

wyrabianie ciasta
5 min
wyrabianie ciasta

3. Dodajemy karmelizowane jabłka i orzechy oraz sól. Wyrabiamy robotem kuchennym około 5 minut lub ręcznie do uzyskania elastycznej struktury. Ciasto może lekko się kleić, ale unikamy podsypywania mąką.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. W tym czasie składamy ciasto dwukrotnie uważając, by nie przerwać siatki glutenowej przez zawartość orzechów w cieście.

formowanie
5 min
formowanie

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągłą kulę, którą przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczka i posypanego mąką.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

6. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji. Chleb pieczemy w przez 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200-210 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Chleb można upiec też w rozgrzanym naczyniu żeliwnym.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej