Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę żytnią zalewamy wrzątkiem energicznie mieszając, aż cała mąka się zaparzy. Przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin np. na całą noc.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Wszystkie składniki na chleb oraz zaparkę wsypujemy do misy i wyrabiamy elastyczne ciasto chlebowe.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. Powinno zająć do około 1-1,5 godziny w zależności od temperatury otoczenia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb z zaparką przekładamy na blat kuchenny i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Przekładamy do koszyka rozrostowego i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
nacinanie
10 min
nacinanie
5. Wyrośnięty bochenek wyjmujemy z koszyka i nacinamy ostrym nożem wg uznania.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C i pieczemy przez 40 minut. W połowie czasu pieczenia można obniżyć temperaturę pieczenia do 200-210 stopni C, jeśli chleb szybko się rumieni.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita śmietankowy smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej