Dopóki natura nie da nam świeżych owoców musimy polegać na tych suszonych. Dobra wiadomość jest taka, że akurat w wypiekach chlebowych te wersje sprawdzają się dużo lepiej niż wersje świeże.

Dzięki dodaniu suszonych owoców, takich jak figi, śliwki, morele czy żurawina, nasze wypieki same w sobie nie nabierają słodkiego charakteru, ale ich smak przełamany jest odrobiną słodyczy. Prawdę mówiąc to najbardziej w nich lubię.

chleb z suszonymi figami

Dzisiaj znowu używam mojego ulubionego zakwasu pszennego, który w moim domu znajduje samych amatorów. Koniecznie spróbujcie!

Chleb z suszonymi figami i otrębami na zakwasie pszennym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 60 g suszonych fig
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g otrębów pszennych
  • 230 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i rękami uformuj jednolitą masę.
  2. Prostokątną foremkę o długości 15 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Umieść w niej ciasto i lekko uklep.
  3. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko kaloryfera.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
  6. Wyjmij i ostudź bochenek.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • iza 29 kwietnia 2013 o 21:07

    Śliwko-jestem szczęśliwą 🙂 posiadaczką zakwasu żytniego-od niedawna.Czy mogę upiec ten chleb korzystając z niego?Czy użycie właśnie zakwasu żytniego zamiast pszennego bardzo wpłynie na smak chleba?

    • Śliwka 24 maja 2013 o 11:10

      Niestety użycie zakwasu żytniego znacznie wpłynie na smak chleba. Nie oznacza to, że będzie gorszy, ale po prostu inny i prawdę mówiąc nie modyfikowałam jeszcze tego przepisu w tę stronę. Zachęcam jednak do eksperymentów i proszę koniecznie się nimi podzielić!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis