Dopóki natura nie da nam świeżych owoców musimy polegać na tych suszonych. Dobra wiadomość jest taka, że akurat w wypiekach chlebowych te wersje sprawdzają się dużo lepiej niż wersje świeże.
Dzięki dodaniu suszonych owoców, takich jak figi, śliwki, morele czy żurawina, nasze wypieki same w sobie nie nabierają słodkiego charakteru, ale ich smak przełamany jest odrobiną słodyczy. Prawdę mówiąc to najbardziej w nich lubię.
Dzisiaj znowu używam mojego ulubionego zakwasu pszennego, który w moim domu znajduje samych amatorów. Koniecznie spróbujcie!
Śliwko-jestem szczęśliwą 🙂 posiadaczką zakwasu żytniego-od niedawna.Czy mogę upiec ten chleb korzystając z niego?Czy użycie właśnie zakwasu żytniego zamiast pszennego bardzo wpłynie na smak chleba?
Niestety użycie zakwasu żytniego znacznie wpłynie na smak chleba. Nie oznacza to, że będzie gorszy, ale po prostu inny i prawdę mówiąc nie modyfikowałam jeszcze tego przepisu w tę stronę. Zachęcam jednak do eksperymentów i proszę koniecznie się nimi podzielić!