Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1.Przygotuj mus jabłkowy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na małe kawałki. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu i dodaj jabłka. Smaż aż lekko zbrązowieją i dolej tyle wody, aby je zakryła. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Duś aż woda wyparuje, a następnie zmiksuj jabłka blenderem na gładką masę. Siemię lniane wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i odstaw na kilka minut, aby nabrało ciągnącej konsystencji. Odkryj talerzyk i ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Do dużej miski wrzuć wystudzony mus, wystudzone siemię lniane i resztę składników na chleb oprócz ciepłej wody. Zacznij zagniatać ciasto i dolewać wodę. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3.Powstałe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw na noc do wyrośnięcia (na ok. 8 godzin).
pieczenie
35 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż ciasto zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy, odklej papier do pieczenia i odstaw bochenek do ostygnięcia na kratkach od piekarnika.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Wioletta 2 lutego 2015 o 23:17

    Witam,
    czy do tego chleba dodajemy tylko 150g mąki? Miałam bardzo lejące ciasto i chleb wyszedł jakby był surowy, mimo, że piekłam godzinę. Tak jego uroda czy coś zrobiłam źle?

    Pozdrawiam i kibicuję, świetna strona, smaczna bardzo:)

    • Śliwka 4 lutego 2015 o 12:16

      Dzień dobry,
      Jak patrzę teraz na przepis to faktycznie ilość mąki wydaje się podejrzana w stosunku do ilości składników „mokrych”.
      Musiała wyskoczyć jakaś literówka, a po tak długim czasie nie przypomnę sobie ile dokładnie należałoby dodać mąki.
      Proszę dodać tyle, aby ciasto nie było lejące, a dosłownie lekko lepkie. Żeby jednak dało się formować w rękach.
      Przepraszam za pomyłkę i pozdrawiam,

  • Karolina 1 lipca 2013 o 15:16

    Witam,

    czy jakbym ominęła ten mus jabłkowy to chlebek będzie potrzebował więcej wody?

    Pozdrawiam

    • Śliwka 4 lipca 2013 o 09:20

      Tak. Mus jest mokry i nadaje chlebowi innej konsystencji. Prosze dodac tyle wody, aby chleb byl jednolity i lekko lepki, ale mozliwy do zagniatania. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej