Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Wymieszaj zakwas z wodą i solą. Dodaj resztę składników i zagnieć aż otrzymasz jednolite ciasto.
wyrabianie
480 min
wyrabianie
2.Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 centymetrów. Uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw na noc (na ok. 8 godzin) w ciepłe miejsce.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i odwiń z papieru. Ostudź go stawiając go na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zagrzał się od dołu.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Misia 15 listopada 2015 o 20:14
    Ocena:

    Chleb przepyszny w smaku – dodałam oliwę z suszonych pomidorów i zamiast rozmarynu (którego nie posiadałam) dosypałam zioła prowansalskie. Tylko niestety nie urósł mi zbyt wysoki w porównaniu z innymi chlebami np. z oregano.

  • Iwona 10 listopada 2015 o 18:36
    Ocena:

    Doskonaly chlebek, moj ulubiony!!!!!Tzn pierwszy raz zrobilam bez rozmarynu bo sie troszke obawialam ale nastepnym razem sprobuje go dodac. Takiego wlasnie przepisu szukalam!!!! Bardzo dziekuje

  • Agnieszka 27 lipca 2014 o 09:50

    Witam serdecznie!:)

    Kolejny chlebek i znowu sukces murowany! przeeeeepyszny… Mąż troszkę marudził, że następnym razem – to może bez rozmarynu… ale chlebek i tak zniknął jak kamfora.. Hahahaha!
    Dla mnie bomba! I ta świetna konsystencja. Po kilku dniach wciąż bardzo świeży:) Dziękuję Dziewczyny za inspiracje. Czekam już na kolejne:) Wszystkiego dobrego:)

  • Darek 21 grudnia 2013 o 18:57

    ten przepis to niestety ……

  • Roman 17 grudnia 2013 o 14:04

    Śliweczko!Jak ktoś nie me czynnego zakwasu,to powiedz mi jak go zrobić.

  • Roman 17 grudnia 2013 o 14:03

    Śliweczko!Jak ktoś nie me czynnego zakwasu,to powiedz mi jak go zrobić.A wogóle to lubię te twoje przepisy.Dzięki

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej