Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują.
Wiele osób, piekąc chleb po raz pierwszy decyduje się na stworzenie zwykłego, żytniego chleba na zakwasie, najlepiej bez dodatków i udziwnień. Jeśli jeszcze nie macie chleba na zakwasie za sobą, polecam ten przepis, mimo że na pierwszy rzut oka dodatek oliwy i rozmarynu może się wydawać wymyślny i wolicie zrobić coś naturalnego. Nie ma sensu tracić czasu!
Uwierzcie mi, poniższy przepis jest najprostszy na świecie. Właściwie jedyny problem jaki może sprawiać, to wyhodowanie zakwasu żytniego. Jeśli jednak go nie macie, to wstyd nie spróbować! Wystarczy wymieszać ciasto rękami, wsadzić do foremki i iść spać. Reszta zrobi się sama. Do dzieła!