Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują.
Wiele osób, piekąc chleb po raz pierwszy decyduje się na stworzenie zwykłego, żytniego chleba na zakwasie, najlepiej bez dodatków i udziwnień. Jeśli jeszcze nie macie chleba na zakwasie za sobą, polecam ten przepis, mimo że na pierwszy rzut oka dodatek oliwy i rozmarynu może się wydawać wymyślny i wolicie zrobić coś naturalnego. Nie ma sensu tracić czasu!
Uwierzcie mi, poniższy przepis jest najprostszy na świecie. Właściwie jedyny problem jaki może sprawiać, to wyhodowanie zakwasu żytniego. Jeśli jednak go nie macie, to wstyd nie spróbować! Wystarczy wymieszać ciasto rękami, wsadzić do foremki i iść spać. Reszta zrobi się sama. Do dzieła!
Chleb przepyszny w smaku – dodałam oliwę z suszonych pomidorów i zamiast rozmarynu (którego nie posiadałam) dosypałam zioła prowansalskie. Tylko niestety nie urósł mi zbyt wysoki w porównaniu z innymi chlebami np. z oregano.
Doskonaly chlebek, moj ulubiony!!!!!Tzn pierwszy raz zrobilam bez rozmarynu bo sie troszke obawialam ale nastepnym razem sprobuje go dodac. Takiego wlasnie przepisu szukalam!!!! Bardzo dziekuje
Super, zachęcam też do korzystania z naszych innych przepisów 🙂
Witam serdecznie!:)
Kolejny chlebek i znowu sukces murowany! przeeeeepyszny… Mąż troszkę marudził, że następnym razem – to może bez rozmarynu… ale chlebek i tak zniknął jak kamfora.. Hahahaha!
Dla mnie bomba! I ta świetna konsystencja. Po kilku dniach wciąż bardzo świeży:) Dziękuję Dziewczyny za inspiracje. Czekam już na kolejne:) Wszystkiego dobrego:)
ten przepis to niestety ……
Śliweczko!Jak ktoś nie me czynnego zakwasu,to powiedz mi jak go zrobić.
Śliweczko!Jak ktoś nie me czynnego zakwasu,to powiedz mi jak go zrobić.A wogóle to lubię te twoje przepisy.Dzięki
Oczywiście już śpieszę z pomocą.
Przepis na zakwas żytni krok po kroku znajdzie Pan tutaj: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
a na zakwas pszenny tutaj:https://smakowitychleb.pl/zakwas-pszenny-krok-po-kroku/
życzę powodzenia!