Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier i sól. Do misy z suchymi składnikami zaczynamy wlewać 150 ml letniej wody, wyrabiając ciasto. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy kapustę zasmażaną oraz pozostałą porcję wody. Dalej wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie dosyć gęste.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą/masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min