W tym roku czekaliśmy na wiosnę wyjątkowo długo. Zniecierpliwienie zmęczonych po zimie ludzi, było widać po ich minach na ulicy. Wszyscy wyczekiwali słońca, a ja dodatkowo nie mogłam się doczekać wiosennych warzyw i owoców. Gotowanie sezonowe odgrywa ważną rolę w mojej kuchni, dlatego regularnie sprawdzałam na straganach i w warzywniakach oznaki wiosny. W końcu się doczekała, a do domu wróciłam z torbą pełną zielonych warzyw.

Uwielbiam młodą kapustkę zasmażaną z koperkiem, mam jednak ten problem, że mój chłopak nie podziela mojego entuzjazmu. Sama garnka pełnego kapusty raczej nie byłabym w stanie zjeść, dlatego postanowiłam część porcji wykorzystać w chlebie. Podałam przeciwnikowi kapusty kromkę upieczonego chleba, by ocenił, czy mu smakuje, odpowiedział z entuzjazmem, że tak. Być może mi nie uwierzycie, ale zupełnie nie zgadł co nadaje ciekawego smaku wypiekowi!

kapustachleb z kapustą

Chleb z młodą kapustą i koperkiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g młodej kapusty zasmażanej z koperkiem
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier i sól.
  2. Do misy z suchymi składnikami zaczynamy wlewać 150 ml letniej wody, wyrabiając ciasto. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy kapustę zasmażaną oraz pozostałą porcję wody. Dalej wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie dosyć gęste.
  3. Formę keksówkę smarujemy oliwą/masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen