Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier i sól. Do misy z suchymi składnikami zaczynamy wlewać 150 ml letniej wody, wyrabiając ciasto. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy kapustę zasmażaną oraz pozostałą porcję wody. Dalej wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie dosyć gęste.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą/masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • tpalczynski@vp.pl 12 czerwca 2018 o 10:42

    Nabrałem apetytu na młodą kapustę. Ugotowałem. Z ziemniakami pycha. Nic więcej nie potrzeba.

  • Tamara 7 maja 2013 o 08:44

    Hej,

    Ten chleb wyglada bardzo intrygujaco 🙂 Chcialabym go upiec tylko nie wiem jak zasmazasz te kapuste z koperkiem? Szczerze mowiac nigdy takiej nie jadlam 🙂

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za tak wspanialy blog 🙂

    Tamara
    Hverdagensbedrifter.dk

    • Tosia 8 maja 2013 o 22:29

      Hej.
      Nie ma problemu, ale napiszę mniej więcej jak zasmażam kapustę, bo robię to zawsze na oko 🙂
      Na maśle podsmażam cebulkę, dodaję poszatkowaną młodą kapustę (z całej lub 1,2 główki). Zalewam ją gorącą wodą, tak by ją przykryła, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotuję ok. 20-30 minut, aż woda wyparuje.
      Przygotowuję zasmażkę (topię 2 łyżki masła na patelni, dodaję 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 3 łyżki wody z kapusty), dodaję ją do kapusty, mieszam, aż do zagęszczenia. Pod koniec gotowania kapusty przyprawiam ją sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej