Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, sól i kakao. Dodaj miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania, zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami. Umieść ciasto w formie i przykryj formę materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 30 minut. by sprawdzić czy chleb jest gotowy, wsadź do niego długą wykałaczkę. Jeśli ciasto się do niej nie przykleja, chleb jest gotowy. Odstaw bochenek do ostygnięcia poza formą.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej