Jesteście fanami kakao? Ja uwielbiam je zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej. Nic tak dobrze nie rozgrzewa w zimowe wieczory i nie schładza latem. Napój na każdą pogodę!
Forma pitna to nie jedyna propozycja jak użyć kakao. Dodane do deserów nada im szlachetnie czekoladowego smaku, a dodane do chleba? No właśnie. Jakiś czas temu odwiedziłam Tosię i akurat miałam szczęście, że trafiłam na jeszcze ciepły bochenek chleba czekoladowego na zakwasie pszennym. Zakochałam się w tym wytrawnym smaku z dodatkiem kakao. Wypróbowałam więc jak smakuje na drożdżach.
Wielokrotnie podkreślam, że uwielbiam słodko-wytrawne połączenia w pieczywie.Bochenek nie może nie mieć słodkiego akcentu, czy to w postaci suszonych owoców, czy kojarzących się raczej z deserową formą przypraw (jak cynamon czy kakao właśnie). Koniecznie spróbujcie!
Kilka razy już piekłam ten chleb i zawsze trochę nazbyt się kruszył, ciasto przed pieczeniem było bardzo zbite. Tym razem uparłam się, że ma się udać, właśnie wyrabia się w maszynie, ale dodałam chyba z dwa razy więcej wody (1dl więcej na pewno). Tzn. ja częściowo zamieniam wodę na kefir, ale to chyba nie może być przyczyną aż takiej różnicy? Ciasto jest ładną kulką, tylko może ciut miększą niż poprzednio, na pewno nie jest za mokre.
Nie rozumiem, jak autorce przepisu mógł się ten chleb udać z 200 ml wody.
Upiekłam, z tym że ponad połowę wody zastąpiłam kefirem – poprzednio piekłam bardzo podobny chleb wg, przepisu z innej strony i wydaje mi się, że kakao jakoś tak dodatkowo wysusza ciasto. Zresztą kefir nie potrzebuje żadnych usprawiedliwień. KEFIR ŻONDZI!!
Dorzuciłam też trochę rodzynków, za mało moim zdaniem, należy sypnąć solidnie (inspiracja oczywiście z przepisu na czekoladowy na zakwasie).
Chleb, dołącza do mojego egzotycznego repertuaru, obok (na razie tylko) bananowego (ale planuję zrobić pomarańczowy, kalafiorowy, buraczany i wszystkie inne najdziwniejsze pomysły z tego bloga!).
witam,nie posiadam mąki chlebowej, czy jeśli dodam pszennej, chleb nie wyjdzie? pozdrawiam
Proszę użyć normalnej mąki pszennej (w sklepach dostępna jest najczęściej „Luksusowa” typ 550). Nie wpłynie to znacznie na smak chleba.
Pozdrawiam,