Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.W dużej misie lub na stolnicy mieszamy ze sobą mąki (można przesiać). Robimy wgłębienie, dodajemy aktywny zakwas, sól, cukier. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po minucie dodajemy jagody oraz posiekaną czekoladę i dalej wyrabiamy. Ciasto zacznie nabierać koloru od jagód. Po ok. 5 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2.Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto formując okrągły bochenek. Ciasto wkładamy do wyłożonego ściereczką (lub podsypanego mąką) wiklinowego koszyka do wyrastania chleba. Ciasto wkładamy złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy na blachę ciasto na chleb. Z wierzchu nacinamy je ostrym nożem (u mnie kształt czterolistnej koniczyny/kwiatka). Chleb pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, włączamy tryb pieczenia góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • wisla 14 sierpnia 2013 o 10:50

    Świetny pomysł! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki chleb. Zestawienie jagód z czekoladą wydaje sie byc bardzo wytrawne.
    Może dołączycie ten chlebek do sierpniowej listy „Na zakwasie i na drożdżach”? Zapraszam 🙂

  • pitupitu 14 sierpnia 2013 o 00:40

    Ale szalejecie:P:P
    Przyznam, że upiekłam kiedyś czekoladowy chleb na zakwasie i nie był zły, ale raczej nie powtórzę tego wypieku. Wolę jednak neutralny, tradycyjny chleb i fantazyjne dodatki, niż fantazyjny chleb i właściwie nie wiadomo co na niego położyć:P Niby jest podnieta, że się upiekło jakiś niecodzienny chleb, ale potem ten eksperyment nie chce znikać z chlebaka. Takich nudziarzy mam w domu:P

    • Tosia 15 sierpnia 2013 o 15:55

      Ja widzę wiele zastosowań takiego nietypowego chleba np. kanapki z konfiturą jagodową, czy kremem czekoladowym. Cudownie wychodzą z niego też tosty francuskie i zapewne pudding chlebowy. Ale rozumiem, że nie każdy jest otwarty na takie nowości i że domownicy wolą klasyczne wypieki 🙂

  • jemy ekolokalnie 11 sierpnia 2013 o 17:32
    Ocena:

    bardzo inspirujący przepis! będziemy tutaj częściej zaglądać 🙂

    mąkę od jakiego producenta polecacie?

    • Tosia 12 sierpnia 2013 o 14:31

      Bardzo nam miło, zapraszamy do nas ponownie i do skorzystania z przepisów 🙂
      Szczerze mówiąc nie mam ulubionego producenta mąki, którego mogłabym z czystym sumieniem polecić. Mogę za to doradzić, że najlepiej kupować mąkę prosto z młyna, można też przez Internet (np. tu http://www.bogutynmlyn.pl/) lub w sklepach ze zdrową żywnością.

  • Ania 9 sierpnia 2013 o 13:59

    Ale cudo 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej