Jesień się kończy, ale wciąż jeszcze króluje dynia. Dlatego na blogu od czasu do czasu pojawia się jakiś dyniowy przepis. Wszystko dlatego, że nadaje ona wypiekom nie tylko smaku, ale też koloru, do tego świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko.
Tym sposobem na blogu była już słodka dyniowa chałka i brioszki ale także kajzerki, bagietka i chleb tostowy na zakwasie.
W większości przepisów najpierw piekę dynię, a potem ją miksuję na gładką masę lub dodaję w kawałkach. Tym razem jednak starłam ją na tarce i wyszło równie ciekawie i pysznie, tyle, że mniej kolorowo 🙂
Robię ten chleb (tylko z musem dyniowym) i rodzina orzekła, że jest najlepszy na świecie. 😊 Muszę zrobić zapas musu. 😅
Czy można użyć zakwasu pszennego razowego?
Można
Tosiu, jakiej wielkosci koszyka uzywasz do twoich chlebkow? Korzystam glownie z twoich przepisow i po kilku udanych chlebach z foremki wlasnie probuje ten z dynia. Poki co pieknie sobie rosnie w durszlaku, ale chyba jednak chcialabym zaopatrzyc sie w koszyk 🙂 Pozdrawiam z zagranicy, kraju gdzie sa tylko trzy rodzaje maki: zwykla, z pelnego przemialu grubo mielona i z pelnego przemialu drobno mielona.
Zazwyczaj to są koszyki ok. 20-24 cm, im mniejszy, tym chleb wyjdzie wyższy 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Czy zamiast świeżej dyni można dać taką zmiksowaną ze słoiczka ? Robiłam na zimę i jeszcze mi zostało i tak pomyślałam o tym chlebku 🙂
Pewnie, że tak 🙂
Chlebek wyszedł znakomity 🙂
Cieszę się 🙂
Witam…..
Zaciekawiły mnie te przepisy na chlebki ponieważ są zdrowe i stale zmagam się z odchudzaniem a bez chleba nie potrafię żyć dlatego bardzo Panią proszę o przepis na aktywny zakwas żytni lub informację gdzie można kupić potrzebny zakwas. Gorąco pozdrawiam….. Jolanta
Dzień dobry!
Bardzo mnie cieszy, że kolejna osoba chce dołączyć do grona miłośników wypieku domowego chleba.
Mamy kilka artykułów wprowadzających na temat zakwasu, dlatego odsyłam do lektury:
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam 🙂
Chyba zaczne same piec chleb 🙂 Zaraziłyście mnie Dziewczyny.
Koniecznie! 🙂
Mój dyniowy chleb właśnie rośnie ostatnie 2 godz. w foremce prostokatnej. Mam wrażenie,że tak jest bezpieczniej,bo wtedy się nie”rozleje”,tzn.nie będzie płaski.Zaznaczam,że ciasto nie jest rzadkie,a proporcje zachowałam.Nie mam koszyka do wyrastania i zastanawiałam się ,czy chleb może ten ostatni raz rosnąć w okrągłej misce.Co Pani o tym sądzi,Pani Tosiu?No i czy nie będzie płaski,jak się upiecze na blaszce.
Przy dobrych proporcjach i zgrabnym uformowaniu ciasto może nawet wyrastać na blasze. Można także wykorzystać do tego durszlak albo miskę. Polecam jednak kupienie zwykłego koszyka do pieczywo w markecie, to przydatny gadżet 🙂
Na blogu jest nawet wpis na ten temat: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
A jak ciasto wyrastało w keksówce to już najlepiej, aby w nim zostało i było upieczone.
Waga dyni jest podana ze skórką itp. czy sam starty miąsz?
Starty miąższ 🙂