Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Czerstwy chleb drobno kroimy, wrzucamy do miseczki, dodajemy kawę oraz olej. Całość zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W dużej misie mieszamy mąki, dodajemy zakwas, sól i miód (jeśli używamy). Wlewamy zawartość drugiej miski (chleb namoczony w wodzie) i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Lepkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 h.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do koszyka do wyrastania chleba (wyłożonego ściereczką lub posypanego mąką). Przykrywamy go ściereczką i stawiamy na 2,5-3 h w ciepłe miejsce.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nastawiamy termoobieg. Na dnie piekarnika stawiamy misę z wodą lub kostkami lodu. Na blasze przerzucamy chleb z koszyka (odwracając go dnem ku górze). Nacinamy go według uznania. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej