Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Czerstwy chleb drobno kroimy, wrzucamy do miseczki, dodajemy kawę oraz olej. Całość zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. W dużej misie mieszamy mąki, dodajemy zakwas, sól i miód (jeśli używamy). Wlewamy zawartość drugiej miski (chleb namoczony w wodzie) i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Lepkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do koszyka do wyrastania chleba (wyłożonego ściereczką lub posypanego mąką). Przykrywamy go ściereczką i stawiamy na 2,5-3 h w ciepłe miejsce.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nastawiamy termoobieg. Na dnie piekarnika stawiamy misę z wodą lub kostkami lodu. Na blasze przerzucamy chleb z koszyka (odwracając go dnem ku górze). Nacinamy go według uznania. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min