Na pewno w wielu domach pojawia się podobny problem – co zrobić z czerstwym chlebem? We wpisie przygotowanym przez Śliwkę przeczytacie kilka rozwiązań. Można przygotować z niego np. sałatkę chlebową, grzanki, tosty francuskie, czy bułkę tartą.
Jest jeszcze jeden sposób – można z czerstwego chleba upiec kolejny chleb! Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że może brzmieć to dziwnie, jednak musicie uwierzyć mi na słowo, że to możliwe.
Patent nie jest moim oryginalnym pomysłem, podobny przepis podpatrzyłam w mojej ulubionej książce dotyczącej wypieku chleba, której autorem jest J. Hamelman. Na podstawie jego wskazówek, przygotowałam własny przepis na chleb pszenno-żytni z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim.
Wypiek przypomina w smaku trochę pumpernikiel, jest specyficzny w smaku, myślę, że zasmakuje miłośnikom żytnich, ciemnych bochenków.
A ile zakwasu do tego chleba bo nie podane?
Tosiu,
A co jeśli mój piekarnik to wiekowy, przedpotopowy koleżka bez funkcji termoobiegu?
Czy jeśli będę piec ten chleb tylko z grzaniem góra-dół upiecze się? Jak z temperaturą?
Piękny chlebek!