Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników

1. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu kilka minut. Owsiankę studzimy.

wyrabianie
3 min
wyrabianie

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy żółtka jajek, owsiankę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 2-3 minut. Dodajemy białka i delikatnie miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być plastyczne, może być odrobinę lepiące.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczną masę do formy. Wierzch wyrównujemy posypujemy otrębami owsianymi. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy trybem góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze przez 15 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.29 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 19 listopada 2024 o 16:51
    Ocena:

    Czy do płatków owsianych można dać wodę zamiast mleka

  • Anna 19 listopada 2024 o 15:05

    Czy można zastąpić mleko wodą

  • Danka 12 listopada 2024 o 14:19
    Ocena:

    Dzień dobry 🙂
    Tyle się naszukałam przepisu na chleb z mąki owsianej bez domieszek i jest! Serdecznie dziękuję. Mam jedynie maleńki problem bo nie mam tradycyjnego piekarnika a od niedawna Air fryer. Tutaj grzałka tylko z góry i termoobieg. Piekłam już w nim z powodzeniem między innymi chleb bananowy (w temp 175/45 min., również z mąką owsianą) ale nie jestem pewna jaką temperaturę i czas ustawić dla chleba owsianego hmmm. Czy ktoś poratuje?

  • henryka 7 kwietnia 2024 o 11:44

    czy mozna ten chlebek upiec w prodzizu?

    • Małgosia 7 kwietnia 2024 o 15:21

      Można, ale nie udało mi się bliżej zapoznać z tym urządzeniem i nie podpowiem jak długo powinno trwać pieczenie.

  • Wojtek 24 maja 2023 o 15:47
    Ocena:

    Nie smaczny, słony, fujka.

    • Małgosia 24 maja 2023 o 22:30

      Mąka owsiana daje jednak specyficzny smak, do którego trzeba się przekonać, albo szukać innego przepisu. Tych u nas nie brakuje, pozdrawiam.

      • Kinga 5 marca 2024 o 11:27

        Witam serdecznie
        Ja zrobiłam swój na zakwasie 1 kg maki owsianej garść siemia lnianego i garść jeszcze innego ziarna i dla mnie jest bardzo goszki. Możecie coś podpowiedzieć

        • Małgosia 5 marca 2024 o 11:40

          Jeśli to nie jest smak mąki owsianej – ona ma nieco charakterystyczny posmak, to możliwe, że jest jakiś problem z zakwasem i należy zrobić nowy?

    • Seventeenix 9 grudnia 2023 o 17:13
      Ocena:

      Jak się nie ma opcji bo musi byc bez glutenu,cukru ,laktozy to jest pyszny.138,5 %lepsze niż gotowce z marketów.
      pozdrawiam

  • Yaomi 21 czerwca 2022 o 17:50

    Dzień dobry. Mam pytanie ile kalorii będzie miał taki cały chlebek?☺️

  • Lucyna 26 listopada 2021 o 21:20

    Witaj tak naprawdę proszę o pomoc, mam wiele ograniczeń ze względów zdrowotnych
    Od dłuższego czasu szukam przepisu na chleb, ale zawsze zawierają coś czego mi nie wolno, kombinuję sama, ale efekty są raczej marne.
    Wreszcie natrafiłam na przepis, który mógłby być również i dla mnie, istnieje tylko jedno ale?
    czy uda mi się go upiec gdy użyję proszku lub sody?
    Produkty na które mam zakaz to między innymi:
    – przetwory pochodzenia krowiego
    – gluten
    – drożdże
    – cukier
    – słonecznik, orzechy
    – soja
    Jest tego znacznie więcej, ale myślę, że te są najważniejsze, by stworzyć jakiś przepis na chleb.
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam – Lucyna

    • Małgosia 27 listopada 2021 o 07:51

      Można próbować zastąpić suszone drożdże proszkiem do pieczenia w stosunku 1:1. W takim przypadku pomija się oczywiście etap wyrastania i od razu wstawia do pieca. Nigdy nie robiłam w ten sposób, ale teoretycznie jest to możliwe.
      Diety wykluczające bywają trudne, trzymam kciuki, żeby się udało 🙂
      Pozdrawiam,
      Małgosia.

    • Seventeenix 9 grudnia 2023 o 17:17

      trzeba spróbować z mąką z plaskurki ,samoprzy ,krzycy na zakwasie.Z podobnymi J.W ograniczeniami się borykam i mnie nie szkodzi w normalnych ilościach.
      Pozdrawiam

    • Krystyna 17 grudnia 2023 o 20:09

      Jest taki przepis

  • Aneta 16 maja 2021 o 10:22

    Fajny przepis, chciałabym upiec chleb owsiany. Syn ma uczulenie, jeszcze nie wiem na co i chciałabym zastąpić czymś jajka. Co będzie najlepsze? Siemię lniane, awokado, czy coś innego?

    • Małgosia 17 maja 2021 o 00:43

      Zamienników jajka jest stosunkowo sporo, ale trzeba by je stosować na zasadzie eksperymentu. Na początek spróbowałabym z mielonym siemieniem lnianym i aquafabą. Nie próbowałam jednak zastępować jajek w tym przepisie więc nie jestem pewna na 100% efektu.

    • Julia 3 lutego 2022 o 09:38

      Upiekłam chleb w 100% z mąki owsianej, wody, soli i cukru. Na 1 kg mąki dodałam dwie paczuszki drożdży suszonych. Dodałam też trochę oliwy. Bez jajek. Wyszedł super. Zawsze piekę chleb z 1 kg mąki, ale czas pieczenia zawsze 1.5 godz. Pozdrawiam

  • Margo 20 marca 2021 o 21:47

    Dzień dobry,
    czy w automacie do chleba też można wykorzystać ten przepis?

  • Basia 7 października 2020 o 09:43
    Ocena:

    Chlebek doskonały. Ja na mąkę zmieliłam ekologiczny owiec bez łusek i zamiast mleka, użyłam wody. Chciałam sobie ułatwić, wiec użyłam Thermomixu. Zrobiłam w TM rozczyn z wody, drożdży i 2 łyżek mąki 2min/37 stopni/2 obr. Zostawiłam na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodałam wszystkie pozostałe składniki jak w przepisie (tylko troszkę więcej soli) i nastawiłam na interwał, wiec wszystkie składniki ładnie się połączyły. Ciasto wyszło dosyć rzadkie i nie byłam pewna czy chlebek wyjdzie, ale włożyłam go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i wyrósł w niecałą godzinkę. Potem nie wyciągając go z piekarnika, nastawiłam piekarnik na 200 stopni i piekłam chlebek przez 45 min. Po wyjęciu posmarowałam skórkę olejem kokosowym żeby nie była za twarda. Chlebek jest fantastyczny ❤️❤️❤️ Dziękuję za inspirację 😊

  • Przemo 19 września 2020 o 21:08

    Sieeemaaaa!
    Zrobiłem ten chlebek, nawet mnie facetowi wyszedł 😁😁😁😁
    Dodam tylko że 1.5 łyżeczki soli to stanowczo za mało, no i do piekarnika wsadzamy delikatnie, a ja wrzuciłem ..dup! i ciasto upadło… Ale co nieco wyrosło w piecu😁😁😁
    Dzięki za przepis!!
    Muszę jeszcze dodać tak od siebie że ten chlebek jest bezglutenowy i świetnie nadaje się dla osób z celiakią jak również dla diabetyków.
    Pozdro.
    Przemo

  • Iwona 21 czerwca 2020 o 00:30

    Czy można zrobić także chleb czysto owsiany na zakwasie owsianym lub gryczany na zakwasie czysto gryczanym. Nie toleruję żyta, pszenicy i kukurydzy. Jak dotąd nie reagowałam źle na kaszę jaglaną. Drożdży się niestety też boję. Pozdrawiam serdecznie. IKa

  • Aneta 4 kwietnia 2020 o 17:16
    Ocena:

    Robiłam już go kilka razy. Także ze świeżymi drożdżami. Trochę się kruszy, ale jest pyszny. I dobrze się mrozi 🙂

  • Maria 3 marca 2020 o 22:52

    Upiekłam ten chleb z lekką modyfikacją. Od odmierzonej mąki odjęłam dwie duże łyżki i w zamian dodałam taką samą ilość skrobi z tapioki. Trochę też wzbogaciłam smak ziarenkami siemienia lnianego, słonecznika i czarnuszki. Chleb wyszedł znakomity. W smaku i strukturą podobny do tego jaki pamiętam ze swojego dzieciństwa, kiedy chleby były wypiekane wg starych receptur. Ma tylko jedna wadę, chciałabym go za dużo zjeść. ;-)))

  • Ola 28 września 2019 o 12:35

    Witam Robię drugi chlebek z Twoich przepisów i ten akurat „siedzi” już w piekarniku. Boję się tylko czy się uda, bo nie zrobiłam zaczynu ze świeżych drożdży i mało urósł w formie. Trzymałam do wyrośnięcia pół godziny dłużej, ale nie bardzo pomogło. Czy on w ogóle ma tak wyrosnąć mocno jak z mąki pszennej. No i wyrabiałam ręcznie a nie mikserem. No cóż za niedługo będzie chwila prawdy. A jak nie wyjdzie to przynajmniej będę wiedziała gdzie poprawić.

    • Ola 28 września 2019 o 13:28

      Niestety wyszedł gniot. Nawet smaczny więc może zjem😉A czy przy robieniu zaczynu nie potrzeba przypadkiem cukru?Następnym razem będzie lepiej.🙂

    • Tosia 30 września 2019 o 11:46

      Na pewno nie urośnie tak spektakularnie jak pszenny chleb, ale trochę powinien się podnieść. Co do zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże potrafią ruszyć bez cukru, a zależy nam na zdrowym wypieku, więc warto go unikać, ale wiadomo, że odrobina pobudzi drożdże bardziej do pracy. Może gniot, bo za słabo wyrobiony?

      • A jak wyrabiać? 17 listopada 2024 o 13:09

        Jeszcze nie piekłem tego chleba z tego przepisu, ale spróbuję. Wygląda na dobry, zdrowy chleb, dlatego spróbuję. Coś mi wymiary keksówki nie pasują, bo Pani podaje różne. Reszta jest super.
        Dziękuję za przepis.

        • Małgosia 18 listopada 2024 o 15:09

          Duża keksówka powinna być jak najbardziej OK. Przy tym chlebie zdarza mi się tylko czasem dolać więcej wody, ale poza tym bardzo go lubię 🙂

  • Katarzyna 22 maja 2019 o 12:22

    Witam serdecznie.
    Upiekłam chlebek z lekką modyfikacją. Dodałam trochę ziaren słonecznika i dyni. W smaku chleb cud, miód malina:) Ale wyszedł dość mokry i kruszył się. Czy to przez ziarna? Trzymałam się pozostałych proporcji, czasu i temperatury.

    • Tosia 23 maja 2019 o 20:37

      Jeśli dodajemy więcej suchych składników to proporcjonalnie trzeba dać więcej wody. Suchy chleb się kruszy, więc zagadka rozwiązana 🙂

  • Zbigniew 4 lutego 2019 o 22:38

    Hallo, dziekuje , dziekuje za wrecz transparentny sposob przekazania tego materialu. W obecnej dobie
    jestesmy zatruwani z powietrza i ziemi intensywnie . I nie trzeba sie duzo uczyc , aby zrozumiec jak duzym
    darem dla ludzkiego zdrowia jest chleb owsiany z wlasnego wypieku . Dla kobiet , dzieci dla chorych.
    Pozdrawiam Zbigniew

  • Aneta 15 stycznia 2018 o 22:08

    Właśnie upiekłam chleb z mąki owsianej, rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, wspaniały w smaku, mokry bochenek cudownego chleba. Dziękuję dziękuję dziękuję. Nigdy więcej innego chleba.

  • Barbara 22 listopada 2017 o 13:45

    Dzięki za szybką odpowiedz. W tym tygodniu postaram się zrobić naukę jazdy z tym chlebkiem.)

  • Barbara 21 listopada 2017 o 20:47

    Witam.. Może ktoś wie jak długo postoi taki chlebek.

  • Garcia 21 października 2017 o 13:57

    Witam, super chlebek, bardzo mi smakuje, często go robię, ale niestety przeważnie mi się kruszy. Czy jest to wina tego, że za szybko po upieczeniu go kroję lub wyjmuję z piekarnika? pozdrawiam 🙂

    • Tosia 23 października 2017 o 15:25

      Dzień dobry,
      Myślę, że jest to po prostu wina mąki owsianej, która z natury jest kłopotliwa, można też do ciasta dodać więcej płynu, aby nie był taki suchy 🙂

  • Joanna 19 października 2017 o 06:54

    Czy drożdże można zastąpić sodą oczyszczoną? Niestety drożdże muszę wykluczyć.

  • Aga 15 sierpnia 2017 o 13:03

    To jest najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłam !!!! Dziękuję z całego serca ?

  • Martyna 2 kwietnia 2017 o 16:33

    Wlasnie jestem w trakcie robienia chleba tylko jedno mnie zastanawia a mianowicie czas pieczenia. Czy to aby nie za krotko?

    • Tosia 2 kwietnia 2017 o 18:12

      35 minut na taki bochenek (to nawet nie jest prawdziwy chleb) to jak najbardziej właściwy czas pieczenia 🙂

  • Ewa 24 marca 2017 o 12:17

    Rozumiem ze można zmielic płatki owsiane na mąkę?:)

  • Natalia 15 lutego 2017 o 20:47

    Witam,
    interesuje mnie kalorycznosc takiego chleba, ktos ma takie informacje? Chociaz orientacyjne?

  • Katarzyna 1 listopada 2016 o 21:23

    witam, mam pytanie o to czym zastapic mleko, poniewac przez jakis moment mam unikac glutenu i nabialu. 🙁 bede wdzieczna za porade. pozdr. Katarzyna

  • Angelika 26 sierpnia 2016 o 20:43

    A czy ktoś zastąpił mleko wodą? Nie mogę Mleka ;(

  • Marta 10 sierpnia 2016 o 16:36

    Czy mozna zastapic suszone drozdze swiezymi?

    • Tosia 11 sierpnia 2016 o 17:29

      Tak, 15 g świeżych drożdży i trzeba zrobić rozczyn 🙂

      • Karolina 15 lutego 2024 o 20:59

        Jak zrobic taki rozczyn,oczywiscie bezglutenowy…? Z gory dziekuje

        • Małgosia 16 lutego 2024 o 12:42

          Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, oprószamy mąką (około 1 łyżka) u odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce na około 15 minut lub do momentu aż wyrośnie. Jeśli jest chłodno w pomieszczeniu, można dodać szczyptę cukru.

  • Attra 5 maja 2016 o 21:32

    Ten chleb jest genialny w smaku i cudownie prosty w przygotowaniu.
    Dziś upiekłam i się zakochałam 🙂
    Pozdrawiam

  • agnieszka Sz. 5 maja 2016 o 11:11

    witam. Dziękuję za wspaniałe i przydatne bardzo przepisy. 😉 Mam jednak trochę dyskomfort, gdyz części dotyczącej samego już pieczenia PODAWANE SĄ TEMERATURY PICZENIA Z TERMOOBIEGIEM albo PIECZENIE GÓRA- DÓŁ.

    mam najzwyklejszy piekarnuik gazowy- moze mogłabyś Kochana podawac w jednym zdaniu pieczenie własnie w piekarniku gazowym ???
    Prosżę
    <3
    DZIĘKUJĘ za wszystkie przepisy i czekam na więcej.

    Pozdrawiam

    • Tosia 5 maja 2016 o 11:23

      Dzień dobry,
      Niestety nie mogę podawać wskazówek dotyczących piekarnika gazowego przy każdym przepisie, bo takiego nie posiadam i nie mam doświadczenia w pieczeniu w nim, nie chcę strzelać w ciemno, czy kłamać. Przykro mi, ale nie pomogę.
      Prawie wszystkie wypieki piekę metodą góra-dół i podaję temperaturę, więc wystarczy taką samą ustawić w piekarniku gazowym. Innym czytelnikom z piekarnikiem gazowym chleby z moich przepisów się udają.
      A jeśli gdzieś jest termoobieg to wystarczy zwiększyć temperaturę o 20 stopni, bo tak właśnie działa 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  • Lusi-lusi 4 maja 2016 o 22:18

    Witam,z takiej mąki jeszcze nie piekłam .Proszę mi powiedzieć jaka jest konsystencja chleba po upieczeniu wilgotna,ciężka ,czy raczej taka jak bułki na drożdżach z mąki pszennej.Chcę powiedzieć ,ze przepisy macie świetne i co ważne zawsze się udają.Pozdrawiam

    • Tosia 5 maja 2016 o 11:20

      Dzień dobry,
      Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂
      Ten chleb jest specyficzny, po upieczeniu trochę bardziej zbity niż pszenny, ale wciąż lekki. Można go swobodnie kroić i się nie klei, nie jest wilgotny.

  • Wiesia 30 kwietnia 2016 o 21:50

    Moje piekarzynki! Upiekłam bułeczki ćwikłowe i roladę pomidorową. Rolada pycha, ma dwa dni i jeszcze miękka a buleczki na drugi dzień były mniej smaczne ale z masełkiem i tak je zjadłam. Na zakwasie nie piekę bo zakwas mi się nie udal 2 razy. Może go za mało dalam albo nie skisl tak jak potrzeba. Za przepisy serdecznie dziękuję. Pozdrawiam miłe piekarzynki!!

  • H@ni@-emerytka 21 kwietnia 2016 o 10:19

    Dziękuję za pomysł, zaraz będę próbowała, pozdrawiam:)

  • Aguś kulinarnie 19 kwietnia 2016 o 22:12

    O proszę,ktoś tu czyta w moich myślach?haha Mam mąkę owsianą i chętnie jej użyję do wypieku takiego chlebka:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej