Chleb w 100% owsiany
Chleb w 100% owsiany to prawdziwy skarb wśród pieczywa. Oferuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i bogactwo wartości odżywczych. Jego przygotowanie może wydawać się wyzwaniem, ale dzięki moim wskazówkom odkryjecie, że to o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać.
Dlaczego warto wybrać chleb owsiany?
Mąka owsiana, główny składnik tego chleba, jest łatwo dostępna w większości marketów. Można też samodzielnie zmielić płatki owsiane — to tanie i szybkie rozwiązanie. Chleb owsiany to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, szczególnie jeśli szukacie zdrowych i pełnowartościowych rozwiązań w swojej diecie. Przede wszystkim pieczywo to jest bogate w błonnik – ważny element zdrowego odżywiania, który poprawia m.in. trawienie i pracę jelit.
Jeśli jednak szukacie przepisu z mieszanych mąk, to sprawdźcie ten na chleb orkiszowo-owsiany.
Tajemnice struktury
Jedną z głównych obaw przy wypieku chleba owsianego jest jego struktura – nie chcielibyśmy przecież upiec pieczywa, które rozsypuje się przy krojeniu. Mój przepis zapewnia, że chleb będzie miał odpowiednią konsystencję, zachowując jednocześnie swój niepowtarzalny, owsiany smak. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników – powstaje z nich chleb zarówno smaczny, jak i łatwy do pokrojenia.
Personalizujcie swoje chleby
Chociaż chleb w 100% owsiany jest sam w sobie wyjątkowy, zachęcam do eksperymentowania z dodatkami. Wierzch chleba można posypać otrębami owsianymi, które nie tylko wzbogacą jego wartość odżywczą, ale i dodadzą chrupkości. Jeśli jednak szukacie odmiany, świetnie sprawdzą się również inne ziarna, takie jak słonecznik, siemię lniane czy nawet mieszanka nasion chia.
Mogę też polecić Wam przepis, w którym ziarna grają główną rolę – sprawdźcie to rozwiązanie któregoś dnia.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami
Czy chleb w 100% owsiany stał się nowym ulubieńcem w Waszej kuchni? Zachęcam Was do dzielenia się swoimi doświadczeniami, sukcesami, a może nawet i wpadkami w komentarzach poniżej.
Może macie pytania dotyczące przygotowania? Dajcie znać, na pewno postaram się pomóc!
A może przy okazji upieczecie bułeczki?
Czy do płatków owsianych można dać wodę zamiast mleka
Można
Czy można zastąpić mleko wodą
Można, aczkolwiek chleb odrobinę straci na smaku. Polecam np mleko owsiane.
Następnym razem dodam mleko owsiane teraz o tym nie pomyślałam chlebek już się robi
Dzień dobry 🙂
Tyle się naszukałam przepisu na chleb z mąki owsianej bez domieszek i jest! Serdecznie dziękuję. Mam jedynie maleńki problem bo nie mam tradycyjnego piekarnika a od niedawna Air fryer. Tutaj grzałka tylko z góry i termoobieg. Piekłam już w nim z powodzeniem między innymi chleb bananowy (w temp 175/45 min., również z mąką owsianą) ale nie jestem pewna jaką temperaturę i czas ustawić dla chleba owsianego hmmm. Czy ktoś poratuje?
Proszę upiec chleb na sprawdzonych ustawieniach. Powinno być OK.
czy mozna ten chlebek upiec w prodzizu?
Można, ale nie udało mi się bliżej zapoznać z tym urządzeniem i nie podpowiem jak długo powinno trwać pieczenie.
Nie smaczny, słony, fujka.
Mąka owsiana daje jednak specyficzny smak, do którego trzeba się przekonać, albo szukać innego przepisu. Tych u nas nie brakuje, pozdrawiam.
Witam serdecznie
Ja zrobiłam swój na zakwasie 1 kg maki owsianej garść siemia lnianego i garść jeszcze innego ziarna i dla mnie jest bardzo goszki. Możecie coś podpowiedzieć
Jeśli to nie jest smak mąki owsianej – ona ma nieco charakterystyczny posmak, to możliwe, że jest jakiś problem z zakwasem i należy zrobić nowy?
Jak się nie ma opcji bo musi byc bez glutenu,cukru ,laktozy to jest pyszny.138,5 %lepsze niż gotowce z marketów.
pozdrawiam
Dzień dobry. Mam pytanie ile kalorii będzie miał taki cały chlebek?☺️
Cały bochenek będzie miał około 2260-2300kcal
Witaj tak naprawdę proszę o pomoc, mam wiele ograniczeń ze względów zdrowotnych
Od dłuższego czasu szukam przepisu na chleb, ale zawsze zawierają coś czego mi nie wolno, kombinuję sama, ale efekty są raczej marne.
Wreszcie natrafiłam na przepis, który mógłby być również i dla mnie, istnieje tylko jedno ale?
czy uda mi się go upiec gdy użyję proszku lub sody?
Produkty na które mam zakaz to między innymi:
– przetwory pochodzenia krowiego
– gluten
– drożdże
– cukier
– słonecznik, orzechy
– soja
Jest tego znacznie więcej, ale myślę, że te są najważniejsze, by stworzyć jakiś przepis na chleb.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam – Lucyna
Można próbować zastąpić suszone drożdże proszkiem do pieczenia w stosunku 1:1. W takim przypadku pomija się oczywiście etap wyrastania i od razu wstawia do pieca. Nigdy nie robiłam w ten sposób, ale teoretycznie jest to możliwe.
Diety wykluczające bywają trudne, trzymam kciuki, żeby się udało 🙂
Pozdrawiam,
Małgosia.
trzeba spróbować z mąką z plaskurki ,samoprzy ,krzycy na zakwasie.Z podobnymi J.W ograniczeniami się borykam i mnie nie szkodzi w normalnych ilościach.
Pozdrawiam
Jest taki przepis
Fajny przepis, chciałabym upiec chleb owsiany. Syn ma uczulenie, jeszcze nie wiem na co i chciałabym zastąpić czymś jajka. Co będzie najlepsze? Siemię lniane, awokado, czy coś innego?
Zamienników jajka jest stosunkowo sporo, ale trzeba by je stosować na zasadzie eksperymentu. Na początek spróbowałabym z mielonym siemieniem lnianym i aquafabą. Nie próbowałam jednak zastępować jajek w tym przepisie więc nie jestem pewna na 100% efektu.
Upiekłam chleb w 100% z mąki owsianej, wody, soli i cukru. Na 1 kg mąki dodałam dwie paczuszki drożdży suszonych. Dodałam też trochę oliwy. Bez jajek. Wyszedł super. Zawsze piekę chleb z 1 kg mąki, ale czas pieczenia zawsze 1.5 godz. Pozdrawiam
Dziękujemy za pomoc 🙂
Dzień dobry,
czy w automacie do chleba też można wykorzystać ten przepis?
Można. Program podstawowy powinien być ok.
Chlebek doskonały. Ja na mąkę zmieliłam ekologiczny owiec bez łusek i zamiast mleka, użyłam wody. Chciałam sobie ułatwić, wiec użyłam Thermomixu. Zrobiłam w TM rozczyn z wody, drożdży i 2 łyżek mąki 2min/37 stopni/2 obr. Zostawiłam na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodałam wszystkie pozostałe składniki jak w przepisie (tylko troszkę więcej soli) i nastawiłam na interwał, wiec wszystkie składniki ładnie się połączyły. Ciasto wyszło dosyć rzadkie i nie byłam pewna czy chlebek wyjdzie, ale włożyłam go do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i wyrósł w niecałą godzinkę. Potem nie wyciągając go z piekarnika, nastawiłam piekarnik na 200 stopni i piekłam chlebek przez 45 min. Po wyjęciu posmarowałam skórkę olejem kokosowym żeby nie była za twarda. Chlebek jest fantastyczny ❤️❤️❤️ Dziękuję za inspirację 😊
Sieeemaaaa!
Zrobiłem ten chlebek, nawet mnie facetowi wyszedł 😁😁😁😁
Dodam tylko że 1.5 łyżeczki soli to stanowczo za mało, no i do piekarnika wsadzamy delikatnie, a ja wrzuciłem ..dup! i ciasto upadło… Ale co nieco wyrosło w piecu😁😁😁
Dzięki za przepis!!
Muszę jeszcze dodać tak od siebie że ten chlebek jest bezglutenowy i świetnie nadaje się dla osób z celiakią jak również dla diabetyków.
Pozdro.
Przemo
Czy można zrobić także chleb czysto owsiany na zakwasie owsianym lub gryczany na zakwasie czysto gryczanym. Nie toleruję żyta, pszenicy i kukurydzy. Jak dotąd nie reagowałam źle na kaszę jaglaną. Drożdży się niestety też boję. Pozdrawiam serdecznie. IKa
Można, jest taki przepis na ryżowy chleb na zakwasie ryżowym: https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie-ryzowym/
Robiłam już go kilka razy. Także ze świeżymi drożdżami. Trochę się kruszy, ale jest pyszny. I dobrze się mrozi 🙂
Upiekłam ten chleb z lekką modyfikacją. Od odmierzonej mąki odjęłam dwie duże łyżki i w zamian dodałam taką samą ilość skrobi z tapioki. Trochę też wzbogaciłam smak ziarenkami siemienia lnianego, słonecznika i czarnuszki. Chleb wyszedł znakomity. W smaku i strukturą podobny do tego jaki pamiętam ze swojego dzieciństwa, kiedy chleby były wypiekane wg starych receptur. Ma tylko jedna wadę, chciałabym go za dużo zjeść. ;-)))
Witam Robię drugi chlebek z Twoich przepisów i ten akurat „siedzi” już w piekarniku. Boję się tylko czy się uda, bo nie zrobiłam zaczynu ze świeżych drożdży i mało urósł w formie. Trzymałam do wyrośnięcia pół godziny dłużej, ale nie bardzo pomogło. Czy on w ogóle ma tak wyrosnąć mocno jak z mąki pszennej. No i wyrabiałam ręcznie a nie mikserem. No cóż za niedługo będzie chwila prawdy. A jak nie wyjdzie to przynajmniej będę wiedziała gdzie poprawić.
Niestety wyszedł gniot. Nawet smaczny więc może zjem😉A czy przy robieniu zaczynu nie potrzeba przypadkiem cukru?Następnym razem będzie lepiej.🙂
Na pewno nie urośnie tak spektakularnie jak pszenny chleb, ale trochę powinien się podnieść. Co do zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże potrafią ruszyć bez cukru, a zależy nam na zdrowym wypieku, więc warto go unikać, ale wiadomo, że odrobina pobudzi drożdże bardziej do pracy. Może gniot, bo za słabo wyrobiony?
Jeszcze nie piekłem tego chleba z tego przepisu, ale spróbuję. Wygląda na dobry, zdrowy chleb, dlatego spróbuję. Coś mi wymiary keksówki nie pasują, bo Pani podaje różne. Reszta jest super.
Dziękuję za przepis.
Duża keksówka powinna być jak najbardziej OK. Przy tym chlebie zdarza mi się tylko czasem dolać więcej wody, ale poza tym bardzo go lubię 🙂
Witam serdecznie.
Upiekłam chlebek z lekką modyfikacją. Dodałam trochę ziaren słonecznika i dyni. W smaku chleb cud, miód malina:) Ale wyszedł dość mokry i kruszył się. Czy to przez ziarna? Trzymałam się pozostałych proporcji, czasu i temperatury.
Jeśli dodajemy więcej suchych składników to proporcjonalnie trzeba dać więcej wody. Suchy chleb się kruszy, więc zagadka rozwiązana 🙂
Hallo, dziekuje , dziekuje za wrecz transparentny sposob przekazania tego materialu. W obecnej dobie
jestesmy zatruwani z powietrza i ziemi intensywnie . I nie trzeba sie duzo uczyc , aby zrozumiec jak duzym
darem dla ludzkiego zdrowia jest chleb owsiany z wlasnego wypieku . Dla kobiet , dzieci dla chorych.
Pozdrawiam Zbigniew
Właśnie upiekłam chleb z mąki owsianej, rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, wspaniały w smaku, mokry bochenek cudownego chleba. Dziękuję dziękuję dziękuję. Nigdy więcej innego chleba.
Cieszę się, że się udał 🙂
Dzięki za szybką odpowiedz. W tym tygodniu postaram się zrobić naukę jazdy z tym chlebkiem.)
Witam.. Może ktoś wie jak długo postoi taki chlebek.
Raczej tylko 2-3 dni, ale można pokroić i zamrozić 🙂
Witam, super chlebek, bardzo mi smakuje, często go robię, ale niestety przeważnie mi się kruszy. Czy jest to wina tego, że za szybko po upieczeniu go kroję lub wyjmuję z piekarnika? pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Myślę, że jest to po prostu wina mąki owsianej, która z natury jest kłopotliwa, można też do ciasta dodać więcej płynu, aby nie był taki suchy 🙂
Czy drożdże można zastąpić sodą oczyszczoną? Niestety drożdże muszę wykluczyć.
Nie bardzo, zmieni się absolutnie cały przepis. Proponuję skorzystać z jakiejś gotowej receptury z sodą oczyszczoną: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/dowolny/proszek-do-pieczeniasoda-oczyszczona/dowolny/dowolny/
Zachęcam też do eksperymentów z zakwasem 🙂
To jest najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłam !!!! Dziękuję z całego serca ?
Cieszę się! 🙂
Wlasnie jestem w trakcie robienia chleba tylko jedno mnie zastanawia a mianowicie czas pieczenia. Czy to aby nie za krotko?
35 minut na taki bochenek (to nawet nie jest prawdziwy chleb) to jak najbardziej właściwy czas pieczenia 🙂
Rozumiem ze można zmielic płatki owsiane na mąkę?:)
Tak 🙂
Witam,
interesuje mnie kalorycznosc takiego chleba, ktos ma takie informacje? Chociaz orientacyjne?
Może ktoś z czytelników pomoże? 🙂
witam, mam pytanie o to czym zastapic mleko, poniewac przez jakis moment mam unikac glutenu i nabialu. 🙁 bede wdzieczna za porade. pozdr. Katarzyna
przepraszam, juz widze odpowiedz.
Wodą lub mlekiem kokosowym 🙂
A czy ktoś zastąpił mleko wodą? Nie mogę Mleka ;(
Oczywiście, że można dać wodę lub mleko kokosowe 🙂
Czy mozna zastapic suszone drozdze swiezymi?
Tak, 15 g świeżych drożdży i trzeba zrobić rozczyn 🙂
Jak zrobic taki rozczyn,oczywiscie bezglutenowy…? Z gory dziekuje
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, oprószamy mąką (około 1 łyżka) u odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce na około 15 minut lub do momentu aż wyrośnie. Jeśli jest chłodno w pomieszczeniu, można dodać szczyptę cukru.
Ten chleb jest genialny w smaku i cudownie prosty w przygotowaniu.
Dziś upiekłam i się zakochałam 🙂
Pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy 🙂
witam. Dziękuję za wspaniałe i przydatne bardzo przepisy. 😉 Mam jednak trochę dyskomfort, gdyz części dotyczącej samego już pieczenia PODAWANE SĄ TEMERATURY PICZENIA Z TERMOOBIEGIEM albo PIECZENIE GÓRA- DÓŁ.
mam najzwyklejszy piekarnuik gazowy- moze mogłabyś Kochana podawac w jednym zdaniu pieczenie własnie w piekarniku gazowym ???
Prosżę
<3
DZIĘKUJĘ za wszystkie przepisy i czekam na więcej.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Niestety nie mogę podawać wskazówek dotyczących piekarnika gazowego przy każdym przepisie, bo takiego nie posiadam i nie mam doświadczenia w pieczeniu w nim, nie chcę strzelać w ciemno, czy kłamać. Przykro mi, ale nie pomogę.
Prawie wszystkie wypieki piekę metodą góra-dół i podaję temperaturę, więc wystarczy taką samą ustawić w piekarniku gazowym. Innym czytelnikom z piekarnikiem gazowym chleby z moich przepisów się udają.
A jeśli gdzieś jest termoobieg to wystarczy zwiększyć temperaturę o 20 stopni, bo tak właśnie działa 🙂
Pozdrawiam 🙂
Witam,z takiej mąki jeszcze nie piekłam .Proszę mi powiedzieć jaka jest konsystencja chleba po upieczeniu wilgotna,ciężka ,czy raczej taka jak bułki na drożdżach z mąki pszennej.Chcę powiedzieć ,ze przepisy macie świetne i co ważne zawsze się udają.Pozdrawiam
Dzień dobry,
Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂
Ten chleb jest specyficzny, po upieczeniu trochę bardziej zbity niż pszenny, ale wciąż lekki. Można go swobodnie kroić i się nie klei, nie jest wilgotny.
Moje piekarzynki! Upiekłam bułeczki ćwikłowe i roladę pomidorową. Rolada pycha, ma dwa dni i jeszcze miękka a buleczki na drugi dzień były mniej smaczne ale z masełkiem i tak je zjadłam. Na zakwasie nie piekę bo zakwas mi się nie udal 2 razy. Może go za mało dalam albo nie skisl tak jak potrzeba. Za przepisy serdecznie dziękuję. Pozdrawiam miłe piekarzynki!!
Dzień dobry!
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że przepisy się udały 🙂
Co do zakwasu, polecam z zapoznaniem się z wpisami z działu zakwas: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/ Jak to się mówi, do trzech razy sztuka. Może teraz się uda 🙂
Dziękuję za pomysł, zaraz będę próbowała, pozdrawiam:)
Trzymam kciuki i czekam na wrażenia 🙂
O proszę,ktoś tu czyta w moich myślach?haha Mam mąkę owsianą i chętnie jej użyję do wypieku takiego chlebka:)