Przepis

przygotowanie zaczynu
10 min
przygotowanie zaczynu

1. Przygotuj zaczyn: wymieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn (aktywny zakwas pszenny, 140 g mąki pszennej razowej i 170 ml wody). Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin.

przygotowanie ciasta
10 min
przygotowanie ciasta

2. Po upływie tego czasu wymieszaj ze sobą pozostałe składniki na ciasto (300 g zaczynu, 90 g mąki pszennej razowej, 680 g mąki pszennej chlebowej i ciepłą wodę) oprócz soli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Wymieszaj, aż stworzy masa będzie jednolita i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-60 minut.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

4. Po upływie tego czasu dodaj sól i zagnieć ciasto przez ok. 2 minuty. Będzie lepkie, ale możliwe do ugniatania. Postaraj się wygnieść je tak, aby sól dobrze się wymieszała z ciastem.

drugie wyrastanie
150 min
drugie wyrastanie

5. Przełóż ciasto do plastikowej miski/ pudełka i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny. W tym czasie zagnieć ciasto rękami najpierw po 50 minutach, później po kolejnych 50 minutach.

formowanie
10 min
formowanie

6. Po upływie czasu fermentacji wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, podziel na pół i uformuj 2 podłużne bochenki.

trzecie wyrastanie
120 min
trzecie wyrastanie

7. Przełóż 2 bochenki do oprószonego mąką koszyka do wyrastania i pozostaw tam ciasto na ok. 2 godziny. Koszyki odstaw w ciepłe miejsce.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przełóż delikatnie chleb z koszyka na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykładając blachę z papierem do góry nogami do koszyka, a następnie obracając, aby ciasto przeniosło się na blachę.

pieczenie
30 min
pieczenie

9. Piecz ok. 30 minut aż mocno zbrązowieje. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej