Znacie kultowe wypieki J.Hamelmana? Koniecznie spróbujcie tego wypieku. Chleb z Vermont, choć dość pracochłonny, wart jest każdej poświęconej minuty! Miękki miąższ i chrupiąca skórka wynagradza cały trud.
Znacie kultowe wypieki J.Hamelmana? Koniecznie spróbujcie tego wypieku. Chleb z Vermont, choć dość pracochłonny, wart jest każdej poświęconej minuty! Miękki miąższ i chrupiąca skórka wynagradza cały trud.
aktywny zaczyn pszenny 30 g
mąka pszenna razowa 230 g
woda 170 ml
zaczyn 300 g
mąka pszenna chlebowa 680 g
ciepła woda 420 ml
sól 20 g
6 godz. 50 min.
Czas całkowity
4 godz. 30 min.
Czas wyrastania
30 min.
Czas wypieku
1. Przygotuj zaczyn: wymieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn (aktywny zakwas pszenny, 140 g mąki pszennej razowej i 170 ml wody). Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin.
2. Po upływie tego czasu wymieszaj ze sobą pozostałe składniki na ciasto (300 g zaczynu, 90 g mąki pszennej razowej, 680 g mąki pszennej chlebowej i ciepłą wodę) oprócz soli.
3. Wymieszaj, aż stworzy masa będzie jednolita i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-60 minut.
4. Po upływie tego czasu dodaj sól i zagnieć ciasto przez ok. 2 minuty. Będzie lepkie, ale możliwe do ugniatania. Postaraj się wygnieść je tak, aby sól dobrze się wymieszała z ciastem.
5. Przełóż ciasto do plastikowej miski/ pudełka i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny. W tym czasie zagnieć ciasto rękami najpierw po 50 minutach, później po kolejnych 50 minutach.
6. Po upływie czasu fermentacji wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, podziel na pół i uformuj 2 podłużne bochenki.
7. Przełóż 2 bochenki do oprószonego mąką koszyka do wyrastania i pozostaw tam ciasto na ok. 2 godziny. Koszyki odstaw w ciepłe miejsce.
8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przełóż delikatnie chleb z koszyka na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykładając blachę z papierem do góry nogami do koszyka, a następnie obracając, aby ciasto przeniosło się na blachę.
9. Piecz ok. 30 minut aż mocno zbrązowieje. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.