Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, topione masło, sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem keksówki, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 g.

przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu

3. Robimy na środku chleba nacięcie o głębokości ok. 2 cm. Wierzch chleba smarujemy białkiem i wstawiamy formę do piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 190 stopni.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej