Przepis

przygotowywanie składników
40 min
przygotowywanie składników

1. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy odrobiną soli i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach C.

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

2. Cebulę podsmażamy na 10 ml oliwy na złoty kolor. Upieczone ziemniaki studzimy, a następnie rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy z cebulą.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże, rozgniecione ziemniaki z cebula, posiekane listki rozmarynu oraz sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem) przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut lub do podwojenia objętości.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i formujemy bochenek podłużny lub okrągły. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami lub do koszyka.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

6. Zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, ewentualnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 3 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Asia 23 maja 2019 o 17:01

    Dzisiaj upiekłam chlebek, ale niestety przywarł mi do formy.. posmarowałam ją wczesniej oliwą, więc nie wiem co mogło być przyczyną

    • Tosia 23 maja 2019 o 20:43

      Widocznie za słabo lub to wina formy, albo ciasto było za luźne. Zawsze można wyłożyć papierem do pieczenia, albo dodatkowo posypać np. bułką tartą.

  • Grazyna 9 października 2015 o 16:36

    Witam, pierwszy raz spróbowałam. Dokładnie jak podaje przepis. Wyrósł pięknie, ale jeszcze gorący więc nie próbowałam. Dzięki za przepis. Serdecznie pozdrawiam.

  • Agnieszka 1 września 2015 o 15:51

    To jest mój pierwszy chleb, który odważyłam się upiec (z braku polskiego chleba trzeba sobie jakoś radzić) i jest przepyszny! Dzisiaj piekę kolejny 🙂 na świeżą pajdę wegański smalec i ogóreczek – zestaw idealny. Mam tylko pytanie czy chleb musi całkiem przestygnąć przed krojeniem? Czy mogę zacząć kroić kiedy jest lekko ciepły? Boję się zakalca, a czekanie to nie jest moja mocna strona

    pozdrawiam

    • Tosia 3 września 2015 o 17:25

      Super, cieszę się, że się udało upiec! Niestety zawsze lepiej poczekać przez minimum 30 minut i dopiero wtedy kroić. Nie dość, że ciepła kromka będzie miała dziwną strukturę miąższu, to jeszcze to naprawdę niezdrowe. Kilka razy się skusiłam na ciepły chleb i potem miałam silne bóle brzucha, więc to nie mit, teraz już zawsze czekam 🙂
      Pozdrawiam!

  • Bartek 18 sierpnia 2015 o 22:21

    A ja mam pytanko… w przepisie jest woda czy mleko? Bo już się pogubiłem… W składnikach mleko, na zdjęciu mleko, a w przepisie woda…

    • Tosia 18 sierpnia 2015 o 23:05

      Tak, wyjaśniałam to już na Facebooku, gdy wrzucałam przepis z linkiem i pamiętam, że to wtedy poprawiałam, ale widzę, że zmiana się niestety nie zapisała.
      Rozłożyłam pisanie tego przepisu na dwie tury i przez to się pomyliłam, w pierwotnej wersji było mleko. Oczywiście w takiej samej proporcji można je zastąpić wodą, ale nie taki był zamysł, także dzięki za komentarz, muszę to w końcu dokładnie poprawić, aby nie wprowadzać w błąd czytelników.
      Pozdrawiam 🙂

  • Kinga 30 lipca 2015 o 17:09

    Mam takie pytanie na te 3 łyżeczki drożdży instant ile potrzebuje opakowań ?

  • Martyna 28 lipca 2015 o 19:16

    Witam. Jaką mąką mogę zamienić mąkę orkiszową? 🙂

  • * Podróżniczka ** 28 lipca 2015 o 17:49
    Ocena:

    Ciekawy pomysł na wykorzystanie ziemniaków w chlebie.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej