Lubię wykorzystywać ziemniaki jako dodatek do ciasta chlebowego. Trwa sezon na młode ziemniaki, dlatego postanowiłam upiec je w skórce (oczywiście wyszorowanej) i delikatnie rozgnieść. Tak przygotowane puree połączyłam z mąką pszenną i orkiszową. Do ciasta dodałam też podsmażoną cebulkę oraz listki świeżego rozmarynu. Zioła również można zastąpić innymi, które będziemy mieli pod ręką, świetnie się tu sprawdzi nawet koperek.
Do ciasta dodałam mleko, aby chleb był delikatny i bardziej swojski. Chleb wyrastał w formie żaroodpornej, w której był też pieczony. To dobry patent dla tych, którzy nie mają czasu na zagniatanie i formowanie chleba w trakcie jego wyrastania.
Aby skórka rustykalnego chleba była bardziej chrupiąca i rumiana wystarczy skropić ciasto zimną wodą przed włożeniem do piekarnika. Oczywiście są na to również inne sposoby (opisane tutaj), ale tym razem to w zupełności wystarczyło.
Dzisiaj upiekłam chlebek, ale niestety przywarł mi do formy.. posmarowałam ją wczesniej oliwą, więc nie wiem co mogło być przyczyną
Widocznie za słabo lub to wina formy, albo ciasto było za luźne. Zawsze można wyłożyć papierem do pieczenia, albo dodatkowo posypać np. bułką tartą.
Witam, pierwszy raz spróbowałam. Dokładnie jak podaje przepis. Wyrósł pięknie, ale jeszcze gorący więc nie próbowałam. Dzięki za przepis. Serdecznie pozdrawiam.
Mam nadzieję, że smakował 🙂
To jest mój pierwszy chleb, który odważyłam się upiec (z braku polskiego chleba trzeba sobie jakoś radzić) i jest przepyszny! Dzisiaj piekę kolejny 🙂 na świeżą pajdę wegański smalec i ogóreczek – zestaw idealny. Mam tylko pytanie czy chleb musi całkiem przestygnąć przed krojeniem? Czy mogę zacząć kroić kiedy jest lekko ciepły? Boję się zakalca, a czekanie to nie jest moja mocna strona
pozdrawiam
Super, cieszę się, że się udało upiec! Niestety zawsze lepiej poczekać przez minimum 30 minut i dopiero wtedy kroić. Nie dość, że ciepła kromka będzie miała dziwną strukturę miąższu, to jeszcze to naprawdę niezdrowe. Kilka razy się skusiłam na ciepły chleb i potem miałam silne bóle brzucha, więc to nie mit, teraz już zawsze czekam 🙂
Pozdrawiam!
A ja mam pytanko… w przepisie jest woda czy mleko? Bo już się pogubiłem… W składnikach mleko, na zdjęciu mleko, a w przepisie woda…
Tak, wyjaśniałam to już na Facebooku, gdy wrzucałam przepis z linkiem i pamiętam, że to wtedy poprawiałam, ale widzę, że zmiana się niestety nie zapisała.
Rozłożyłam pisanie tego przepisu na dwie tury i przez to się pomyliłam, w pierwotnej wersji było mleko. Oczywiście w takiej samej proporcji można je zastąpić wodą, ale nie taki był zamysł, także dzięki za komentarz, muszę to w końcu dokładnie poprawić, aby nie wprowadzać w błąd czytelników.
Pozdrawiam 🙂
Mam takie pytanie na te 3 łyżeczki drożdży instant ile potrzebuje opakowań ?
To będzie mniej niż jedno opakowanie 🙂
Witam. Jaką mąką mogę zamienić mąkę orkiszową? 🙂
Można dać więcej mąki pszennej lub zastąpić pełnoziarnistą 🙂
Ciekawy pomysł na wykorzystanie ziemniaków w chlebie.
Serdecznie pozdrawiam:)*