Przepis

przygotowywanie składników
40 min
przygotowywanie składników

1. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy odrobiną soli i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach C.

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

2. Cebulę podsmażamy na 10 ml oliwy na złoty kolor. Upieczone ziemniaki studzimy, a następnie rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy z cebulą.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże, rozgniecione ziemniaki z cebula, posiekane listki rozmarynu oraz sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem) przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut lub do podwojenia objętości.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lub stolnicę i formujemy bochenek podłużny lub okrągły. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami lub do koszyka.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

6. Zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, ewentualnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej