Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 h pod przykryciem folii.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Ciasto powinno być jednolite, nieco lepkie.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 3 h. Po pierwszej godzinie zagnieć ciasto, następnie zrób to po kolejnej godzinie. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę, obtaczając ją nieco w mące. Przełóż ciasto do wyłożonego szmatką koszyka do wyrastania chleba i zostaw tam jeszcze na ok. 1 godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przenieś ciasto z koszyka na blachę i piecz ok. 30 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Justyna 14 stycznia 2022 o 14:07

    Dlaczego w przepisie jest napisane by użyć zakwasu pszennego? Myślałam, że to ma być na drożdżowym zaczynie poolish. Czy to ma być zakwas w proszku? A ile powinnam użyć drożdży zamiast tego zakwasu?

    • Małgosia 15 stycznia 2022 o 08:22

      Rzeczywiście mamy tu jakąś rozbieżność. Postaram się poprawić ten przepis w najbliższej przyszłości. Zamiast zakwasu może użyć szczyoty suszonych drożdży, nie więcej niż 1-2g.

  • Małgorzata 9 czerwca 2020 o 18:14

    Upiekłam chleb maślankowy na zaczynie poolish i wyszedł przepyszny. Chciałabym teraz spróbować upiec chleb na tym zaczynie z mąką razową – ale nie widzę w przepisie drożdży, tylko zakwas pszenny. Czy tak ma być?

  • iza 21 lutego 2015 o 20:48
    Ocena:

    upieklam chlebek wczoraj!zaryzykowalam naczynie zaroodporne i wyszedl super!pycha z maselkiem i kozim serem:)))dziekuje za przepisy !ten blog zmienil moje zycie:)

  • iza 20 lutego 2015 o 19:52

    Upieklam dziś!zaryzykowalam naczynie zaroodporne.i wyszedł……CUDOWNY!posmarowany serkiem kozim mniam!polecam i dziekuje za pomysły!

  • iza 13 lutego 2015 o 21:11

    hej!
    super pomysl na pewno w najbizszych dniach zrobie ten chlebus:)
    a czy na przyklad zamiast garnka zeliwnego moge uzyc naczynie zaroodporne??

    • Śliwka 22 lutego 2015 o 13:28

      Tak. Można użyć zamykanego naczynia żaroodpornego. Proszę je wcześniej porządnie nagrzać:)

  • Danuta 13 lutego 2015 o 20:15

    Jaka to mąka pszenna chlebowa? Czy chodzi o zwykłą mąkę pszenna?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej