U części z Was pewnie ruszyły już pełną parą przygotowania sylwestrowe. Robienie przekąsek imprezowych to naprawdę ciężki orzech do zgryzienia i ogromna praca. Koniecznie pamiętajcie, żeby docenić wkład osoby organizującej zabawę, bo to naprawdę nie lada wyzwanie!

Ja w tym roku nie mam żadnych obowiązków, gdyż wybieram się na imprezę do kogoś innego. Dlatego mam chwilę czasu, żeby spokojnie upiec pyszny, domowy chleb. Tym razem razowy ze świeżą bazylią. Dużo bardziej trafia w wymagania mojego podniebienia, gdyż z zasady chwytam po chleby razowe częściej niż po zwykłe, białe pieczywo.

chleb z bazylią

Jeżeli macie w planach zrobienie sylwestrowych przekąsek, na przykład w formie małych kanapek, na pewno będą jeszcze lepsze, gdy zrobicie je na własnym chlebie. A ten z bazylią idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorami jako tradycyjna bruschetta.

Chleb razowy z bazylią
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 garście świeżej bazylii
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże i sól.
  2. Bazylię poszatkuj i dodaj do mieszanki.
  3. Do mieszanki powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj wodę aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno zmięknąć w trakcie zagniatania.
  4. Prostokątną formę do wypieków nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką razową na każdej ściance i dnie, aby ciasto się nie przykleiło.
  5. Umieść ciasto w formie, uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1, 5 - 2 h aby urosło.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Gdy upłynie czas wyrastania, wstaw delikatnie formę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut aż bochenek zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis