Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn ze składnikami na ciasto właściwe. Uformuj jednolite ciasto. Będzie mocno klejące.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep w foremce posypując wcześniej wierzch mąką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2h.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 25-30 minut. Wyjmij z foremki i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej