Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Pokrój gruszki na małe kawałki, odmierz 200 g i wrzuć je na patelnię lub do garnka. Zalej je wodą do ich wysokości i gotuj aż woda wyparuje. Zmiksuj blenderem na gładką masę i wystudź.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie czasu leżakowania zaczynu dodaj do niego wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto powinno mieć dosyć lepką konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. W tym czasie zagniataj ciasto co godzinę. Ostatni raz lekko zagnieć po 3 godzinach.
pieczenie
pieczenie
4. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, posyp mąką i uklep w foremce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 9 godz 35 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 35 min