Chleb lubi sól. Wie o tym każdy domowy piekarz i smakosz.

Lecz chleb nie tylko z solą się je. Dla mnie chleb idealny to taki o chrupiącej skórce i lekko wilgotnym środku. Powinny się w nim mieszać smaki słodko-słone, bo takie kombinacje często bardzo dobrze się sprawdzają.

Morele za to lubią się z ziołami. Nie tylko te świeże, ale także suszone owoce. Latem lubię soczyste morele łączyć z listkami zielonego tymianku. Jesienią sięgam z chęcią po suszone. A dziś wrzuciłam je do pszenno-razowego chlebka. I to był strzał w dziesiątkę, bo od dziś ten chleb będzie w czołówce moich ulubionych.

Kromki, jeszcze nie do końca ostudzonego chleba zaczęły znikać zbyt szybko, więc zostawiłam kawałek bochenka na jutro. I schowałam na śniadanie :)

chleb razowy z moreląchleb pszenny-razowy

Chleb pszenny-razowy z suszonymi morelami i tymiankiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 370 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka drożdży suszonych (nie jest to konieczne)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g suszonych moreli
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
Instrukcja
  1. Mąkę pszenną łączymy z mąką razową (nie trzeba przesiewać, szczególnie pełnoziarnistej). Dodajemy zakwas, drożdże (jeśli zakwas jest słaby), cukier, sól. Siekamy drobno tymianek i dodajemy razem z suszonym.
  2. Morele kroimy bardzo drobno i obsypujemy je mąką. Wrzucamy do misy.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając letnią wodę. Robimy to stopniowo, łącząc ze sobą składniki. Ciasto na chleb zakwasowy nie musi być długo wyrabiane. Jego konsystencja będzie przypominała gęsty jogurt. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na pół godziny-godzinę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 45-50 minut. Jego skórka powinna być rumiana. Razowca wyjmujemy z piekarnika, z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen