Ten chleb zwycięża w moim rankingu na dotychczas ulubione bochenki. Jest po prostu pyszny, a do tego zrobiony wyłącznie na mące pełnoziarnistej i razowej, więc nie trzeba się tak bardzo martwić o linię. Jabłko w smaku jest niewyczuwalne, ale daje chlebowi niepowtarzalną, wilgotną konsystencję, co sprawia, że smak zbliżony jest do smaku chleba na zakwasie.

Chleb razowy z musem jabłkowym (prostokątna forma 20 cm)
  • 1 duże jabłko
  • pół filiżanki wody
  • 250 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 200 g pszennej mąki razowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 100 ml wody
1. Przygotowujemy mus. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i podsmażamy na patelni z połową filiżanki wody. Smażymy aż jabłka zmiękną i stworzą jednolity mus. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Maki mieszamy w misce z suszonymi drożdżami i solą. Dodajmy mus i zaczynamy zagniatać, powoli wlewając wodę. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Zagniatamy jeszcze przez 5 minut. 3. Prostokątną formę wysmarowujemy oliwą i posypujemy mąką (aby chleb się nie przykleił). Wkładamy ciasto wykładając nim formę i przykrywamy folią do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. obok rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. 5. Po upływie czasu leżakowania, zdejmujemy folię i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Po pieczeniu chleb musi ostygnąć, a żeby go wyjąć - okrój  formę nożem. Śliwka Zapisz
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis