Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką i przykrywamy ściereczką na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Chleb przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, bochenek nacinamy. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, 200 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennejk kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej