Jest coś zdecydowanie niesamowitego w chlebach pieczonych na zakwasie. Nadaje on wypiekom charakterystyczny smak, który jest nie do podrobienia. Przy tym wszystkim zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, wspomaga wyrastanie chleba i sprawia, że pieczywo jest długo świeże.
Jednak dziś nie chciałam pisać o teoretycznych zaletach zakwasu. To uczynimy w następnych notkach, poświęconych zakwasowi tylko i wyłącznie.
Dziś chciałam Wam pokazać najprostszy przepis z wykorzystaniem zakwasu żytniego. Co ciekawe, mimo żytniego zakwasu jest to chleb na bazie mąki pszennej razowej. Wbrew pozorom, jeśli mamy gotowy zakwas, upieczenie takiego chleba nie powinno sprawiać nikomu większych trudności.
Mój partner, który stale smakuje moje wypieki powiedział, że do tej pory to najsmaczniejszy chleb, jaki upiekłam : ) Ale jak o tym jak smakuje musicie przekonać się sami!