Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, posiekane jabłko, posiekany rozmaryn sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto na chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
2 min
formowanie

3. W międzyczasie ciasto na chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem krótko składamy przez minutę co 30 minut. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.

formowanie
3 min
formowanie

4. Po 2,5 h przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Przekładamy je złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką (na dnie można położyć gałązkę rozmarynu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h na drugie wyrastanie.

przygotowywanie wierzchu
30 min
przygotowywanie wierzchu

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni i nagrzewamy w nim pusty garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do nagrzanego garnka, wierzch nacinamy. Pieczemy w piecu metodą góra-dół przez 20 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę, podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Upieczony chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem wyciągamy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej