Czy próbowaliście kiedyś upiec chleb w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym? Skórka wychodzi fantastycznie chrupiąca! Tym razem do prostego ciasta na chleb pszenny na zakwasie przemyciłam pokrojone w kostkę jabłko. Możecie dodać również ulubione zioła.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Czy można zostawić chleb do wyrośnięcia w lodówce np. na noc?
Można. Uformowany bochenek najczęściej odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie kończymy garowanie w lodówce (szczelnie owinięty np folią spożywczą) lub korzystamy z sobie znanej i wypróbowanej metody 🙂
Proszę o wyjaśnienie co to znaczy letnia woda (zaczyn) 1 szt. W przepisie jest woda 420 ml i właśnie ta – letnia woda???
Wygląda na to, że wkradł się nam chochlik. W przepisie nie robimy zaczynu, więc tak, cała woda to ta letnia woda, którą dodajemy do mąki i zakwasu.
Witam, w punkcie 6 jest mowa o nagrzaniu garnka żeliwnego albo naczynia żaroodpornego ale nie jest napisane wprost czy jest w nim już ciasto. Proszę o wyjaśnienie. Ja do wypieku chleba używam garnków rzymskich odpowiednio wcześniej namoczonych. Muszę spróbować upiec chleb w naczyniu żaroodpornym.
Bochenek przerzucamy do nagrzanego garnka. Można też zastosować garnek rzymski lub naczynie żaroodporne. Przyznam, że te ostatnie lubię najmniej 🙂
Witam
Czy mąkę orkiszową można zastąpić inna np chlebową?
Najbliższa mące orkiszowej pełnoziarnistej będzie mąka pszenna pełnoziarnista. Ostatecznie na chlebowej pszennej też wyjdzie, ale chleb będzie jasny.
Witam, w składnikach brakuje jabłka 🙂
Proszę dodać 1 duże jabłko.
Dziękujemy za czujność 🙂
Witam serdecznie.
Zainteresował mnie Pani przepis na chlebek pszenny na zakwasie z jabłkiem, tyle że w wyszczególnionych składnikach nie ma ani grama jabłka.
„Składniki
mąka pszenna typ 650 400 g
letnia woda 420 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowej pełnoziarnistej 200 g
letniej wody (zaczyn) 1 szt.
aktywny zakwas żytni 200 g
gałązka rozmarynu 1 szt.
Miary:
Zwykłe
Kuchene”
Czy moglabym prosić o podanie – uzupełnienie gramatury na w/w owoc.
Pozdrawiam
Barbara Kaszuba
Proszę o wytłumaczenie, co to znaczy:
3. W między czasie ciasto krótko składamy przez minutę co 30 minut.