Mniej więcej miesiąc temu postanowiłam stworzyć swój pierwszy zakwas orkiszowy. Do tej pory w mojej lodówce mieszkał zakwas żytni oraz pszenny. Na co dzień dużo gotuję, dlatego ciągle odczuwam smutek z powodu zbyt małej lodówki. Trzeci słoik, który zająłby w niej miejsce byłby kłopotliwy.
Na szczęście zakwas z mąki orkiszowej można otrzymywać jednorazowo i nie trzeba go przechowywać miesiącami w lodówce. Wystarczy, że do kilku łyżek zakwasu żytniego lub pszennego doda się mąkę orkiszową i letnią wodę. Następnego dnia na takim zaczynie można już upiec przepyszny chleb.
Dodatek mąki orkiszowej zawsze sprawia, że miąższ chleba nabiera elastyczności i pojawiają się w nim piękne dziurki. Tak było również, gdy do chleba na bazie mąki żytniej dodałam zakwas orkiszowy.
Tym razem postanowiłam sprawdzić jak wyjdzie chleb pszenny na bazie zakwasu orkiszowego. I znowu okazało się to świetnym pomysłem.
Następnym razem upiekę już chleb orkiszowy na bazie zakwasu orkiszowego, a tym czasem zostawiam przepis na wersję pszenną 🙂
Pyszny chleb wyszedł. Puchaty a jednocześnie mokry. Taki jak lubię.
Wszystkim bardzo smakował 🙂
Gratuluję udanego wypieku. To rzeczywiście bardzo smaczny chleb. I jeszcze ten zapach w domu…. 🙂
Mam zakwas ryżowy. Będę piekła chleb bezglutenowy. Chciałabym się zapytać czy na tym zakwasie mogłabym zrobić chleb pszenny dla męża?
Można, ale ryżowy nie udźwignie tak fajnie ciasta jak zakwas pszenny/żytni/orkiszowy
Punkt 2 mówi że trzeba dodać cukier. Ale w przepisie nie ma wzmianki, ani podanej ilości.
To stary przepis i przy przenoszeniu na nowy portal wkradł się chochlik, nie dodajemy w nowej wersji cukru, nie ma takiej potrzeby
Wyhodowalam zakwas orkiszowy dzięki temu blogowi i pierwszym chlebkiem, który upiekłam był właśnie ten, wyszedł pyszny, wspomoglam go trochę suchymi drożdżami pół plaskiej łyżeczki w obawie, że młodziutka zakwas sobie nie poradzi i wyrosło pięknie. Polecam serdecznie ten przepis. Dziś piekę chlebek pszenno- żytni na zakwasie orkiszowym i to od razu 2 sztuki- mam nadzieję, że ta próba również się powiedzie. Cały blog jest super, dobra robota Pani Tosiu:)
Witam jakiej wielkości-średnicy ma być forma do pieczenia?
Typowa keksówka 10-12×23-25 cm
Dzień dobry,
Bardzo proszę o radę, czy można upiec ten chleb z mąki tortowej.
Pozdrawiam serdecznie.
Tortowa nadaje się do biszkoptów, a nie chleba, ale w czasach pandemii i problemów z zakupami można ewentualnie przymknąć na to oko.
Raczej nie zupełnie inny typ mąki wyjdzie ci taką bułka wrocławska
Czy to ciasto zoze rosnąć w koszyku i piec na blaszce czy musi być keksówka
Możne wyrastać w koszyku, pszenny jak najbardziej da się uformować 🙂
a których formować nie należy?
jaki koszyk wybrać do wyrastania?
Aaaale piękny i smaczny wyszedł 🙂
Ciesze się 🙂
Jeżeli mam zakwas orkiszowy to czy pomijam wtedy etap robienia zaczynu orkiszowego? Jeżeli tak to ile wtedy mam dodać samego zakwasu orkiszowego do ciasta?
Tak, omija się ten etap, czyli od razu dodaje 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego do ciasta. Od razu mogę podpowiedzieć, że z zakwasem orkiszowym może Pani upiec każdy chleb z tego działu https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ , bo prawie zawsze zakwas żytni można zastąpić orkiszowym w identycznych proporcjach 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba na zakwasie i przyznam się, że już „popełniłam” zakwas orkiszowy wg przepisu z Pani strony. Ba! Nawet upiekłam na nim swój pierwszy chleb orkiszowy. Wyszedł przepyszyny.
Czy mogę dodać ziarna do tego chleba?
Czy tak samo można zrobić z mąką gryczaną?
W przypadku tego przepisu nie bardzo, ponieważ mąka gryczana jest mąką bezglutenową, więc zachowuje się zupełnie inaczej niż pszenna, żytnia i orkiszowa.
Mamy na blogu przepis na zakwas bezglutenowy (ryżowy) https://smakowitychleb.pl/zakwas-ryzowy/ oraz na wypieki bezglutenowe (jeśli takie Panią interesują) https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
Witam.
Kupiłam kiedyś mąkę żytnią 1850 typu graham. Nie znalazłam przepisu na chleb z wykorzystaniem tej mąki. Do czego mogłabym jej użyć, oczywiście myślę o upieczeniu chleba lub bułek . Graham pszenny już używałam , natomiast żytni nie wiem jak zastosować. Pozdrawiam.
Witam serdecznie.
Mąkę żytnią razową można zastąpić w prawie każdym przepisie mąkę żytnią graham, różnią się one nieznacznie, mąka graham jest odrobinę drobniejsza, ale w większości przepisów nie ma to wielkiego znaczenia, proporcje na chleb żytni będą podobne.
Pozdrawiam.