Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy zakwas, sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach ciasto przekładamy do formy keksówki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Zwilżamy dłoń i wyrównujemy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowy studzimy na kuchennej kratce, aby się nie zaparzył od dołu.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Agata 21 stycznia 2022 o 08:57
    Ocena:

    Pyszny chleb wyszedł. Puchaty a jednocześnie mokry. Taki jak lubię.
    Wszystkim bardzo smakował 🙂

  • Iza 26 listopada 2020 o 19:32

    Mam zakwas ryżowy. Będę piekła chleb bezglutenowy. Chciałabym się zapytać czy na tym zakwasie mogłabym zrobić chleb pszenny dla męża?

    • Tosia 30 listopada 2020 o 22:20

      Można, ale ryżowy nie udźwignie tak fajnie ciasta jak zakwas pszenny/żytni/orkiszowy

  • Daria 23 listopada 2020 o 08:48

    Punkt 2 mówi że trzeba dodać cukier. Ale w przepisie nie ma wzmianki, ani podanej ilości.

    • Tosia 30 listopada 2020 o 22:21

      To stary przepis i przy przenoszeniu na nowy portal wkradł się chochlik, nie dodajemy w nowej wersji cukru, nie ma takiej potrzeby

  • Daria 24 kwietnia 2020 o 17:37

    Wyhodowalam zakwas orkiszowy dzięki temu blogowi i pierwszym chlebkiem, który upiekłam był właśnie ten, wyszedł pyszny, wspomoglam go trochę suchymi drożdżami pół plaskiej łyżeczki w obawie, że młodziutka zakwas sobie nie poradzi i wyrosło pięknie. Polecam serdecznie ten przepis. Dziś piekę chlebek pszenno- żytni na zakwasie orkiszowym i to od razu 2 sztuki- mam nadzieję, że ta próba również się powiedzie. Cały blog jest super, dobra robota Pani Tosiu:)

  • Kasia 5 kwietnia 2020 o 21:04

    Witam jakiej wielkości-średnicy ma być forma do pieczenia?

  • Marta 27 marca 2020 o 09:57

    Dzień dobry,
    Bardzo proszę o radę, czy można upiec ten chleb z mąki tortowej.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Tosia 28 marca 2020 o 19:05

      Tortowa nadaje się do biszkoptów, a nie chleba, ale w czasach pandemii i problemów z zakupami można ewentualnie przymknąć na to oko.

    • Wiesław 7 maja 2020 o 18:16

      Raczej nie zupełnie inny typ mąki wyjdzie ci taką bułka wrocławska

  • Kasia 19 grudnia 2017 o 13:12

    Czy to ciasto zoze rosnąć w koszyku i piec na blaszce czy musi być keksówka

  • Izabela 9 czerwca 2016 o 10:22

    Aaaale piękny i smaczny wyszedł 🙂

  • Monika 5 kwietnia 2016 o 15:48

    Jeżeli mam zakwas orkiszowy to czy pomijam wtedy etap robienia zaczynu orkiszowego? Jeżeli tak to ile wtedy mam dodać samego zakwasu orkiszowego do ciasta?

    • Tosia 5 kwietnia 2016 o 22:14

      Tak, omija się ten etap, czyli od razu dodaje 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego do ciasta. Od razu mogę podpowiedzieć, że z zakwasem orkiszowym może Pani upiec każdy chleb z tego działu https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ , bo prawie zawsze zakwas żytni można zastąpić orkiszowym w identycznych proporcjach 🙂

      • Monika 6 kwietnia 2016 o 10:53

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba na zakwasie i przyznam się, że już „popełniłam” zakwas orkiszowy wg przepisu z Pani strony. Ba! Nawet upiekłam na nim swój pierwszy chleb orkiszowy. Wyszedł przepyszyny.

    • Marzena 5 maja 2020 o 16:35

      Czy mogę dodać ziarna do tego chleba?

  • Anna 29 października 2014 o 06:52

    Czy tak samo można zrobić z mąką gryczaną?

  • Marta 26 czerwca 2014 o 22:41

    Witam.
    Kupiłam kiedyś mąkę żytnią 1850 typu graham. Nie znalazłam przepisu na chleb z wykorzystaniem tej mąki. Do czego mogłabym jej użyć, oczywiście myślę o upieczeniu chleba lub bułek . Graham pszenny już używałam , natomiast żytni nie wiem jak zastosować. Pozdrawiam.

    • Tosia 27 czerwca 2014 o 09:04

      Witam serdecznie.
      Mąkę żytnią razową można zastąpić w prawie każdym przepisie mąkę żytnią graham, różnią się one nieznacznie, mąka graham jest odrobinę drobniejsza, ale w większości przepisów nie ma to wielkiego znaczenia, proporcje na chleb żytni będą podobne.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej