Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wymieszaj wszystkie składniki poza 150 g mąki w misce. Pomieszaj łyżką aż uzyskasz jednolitą masę.
wyrastanie
620 min
wyrastanie
2. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc (ja odstawiłam na kilkanaście godzin).
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj do ciasta pozostałe 150 g mąki i zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Włóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o długości 15 cm. Przykryj formę materiałową ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść ciasto w piekarniku i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej