Uwielbiam ogórki kiszone i chętnie wykorzystuje je w kuchni na wiele sposobów. Oprócz sałatki czy zupy ogórkowej, tarte ogórki można tez wykorzystać np. do usmażenia placuszków, albo dodać je do ciasta chlebowego. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał nie tylko ciekawy smak, ale także miąższ chleba będzie przyjemnie sprężysty. Polecam!
Czy można w tym przepisie wykorzystać zakwas żytni? Jeżeli tak to jakie wtedy proporcje?
Przerabianie przepisów z drożdżami na te na zakwasie jest skomplikowane.
Ale na blogu jest gotowy przepis na chleb na zakwasie z ogórkami: https://smakowitychleb.pl/chleb-z-ogorkami-kiszonymi-na-zakwasie/
Pieczemy z termoobiegiem czy bez? I na jaki wymiar keksowki mniej wiecej jest przepis?
Pieczemy zawsze góra-dół, jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie.
Keksówka klasyczna mała, czyli ok. 12×24 cm
Chlebek wyszedł pyszny, dziękuję za przepis! 🙂
Chlebek pieczony 3 raz w naczyniu żaroodpornym i powiem że niebo w gębie !! Piękny kształt i chrupiąca skórka.mniam?.zachęciłam parę osób do skorzystania z waszych przepisów nie tylko chleba a także bułek, chaczapuri i focacci
Dzisiaj go zrobilem ale nie mialem ogorkow kiszonych wiec musialem dodac prawie 400ml wody bo przy 250 nie dalo sie nic z tym zrobic. ale jest super. dzieki
Dobrze sobie Pan poradził, bo ogórki zdecydowanie nawilżają tu ciasto 🙂
Czy piekąc bez ogórków trzeba dodawać tłuszczu czy nie????
Tłuszczu nie, ale potrzeba więcej wody 🙂
Pyszny, aromatyczny i ma wielki atut, bo można go robić o każdej porze roku ?
Robiłam już z suszonymi pomidorami, ale ogórki kiszone jako dodatek do chleba nie przyszły mi do głowy. Fajny pomysł. Robiłam ostatnio podobny chleb tylko orkiszowo-żytni na drożdżach i był pyszny (z takiego dziwnego bloga http://kobietazasciankowa.bloog.pl/id,359641429,title,Ty-prawnuczka-mlynarza,index.html ). Następnym razem wypróbuję ten z ogórkami. Tylko czy aż łyżka ziół prowansalskich to nie za dużo? Bochenek nie wygląda na wielki. To tylko pół kilo mąki, a zioła są intensywne w smaku.
Super, zachęcam do spróbowania 🙂 Ilość ziół można zmniejszyć, ale w chlebie nie sa mocno wyczuwalne.