Piwo w chlebie sprawdza się niezwykle dobrze. Smak piwa nie jest wyczuwalny, ale konsystencja jest fantastyczna! To z ręką na sercu jeden z lepszych bochenków, które ostatnio upiekłam.
Piwo w chlebie sprawdza się niezwykle dobrze. Smak piwa nie jest wyczuwalny, ale konsystencja jest fantastyczna! To z ręką na sercu jeden z lepszych bochenków, które ostatnio upiekłam.
mąka pszenna typ 650 250 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mąka żytnia typ 720 100 g
piwo 250 ml
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz. 30 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
Wyszedl zakalec.. kolejny raz
To dość leciwy przepis i produkty dostępne na rynku nieco zmieniły jakość. Proszę spróbować zmniejszyć o połowę ilość drożdży lub skrócić czas wyrastania (do podwojenia objętości). Być może ciasto przerasta i stąd zakalec, a może należy wydłużyć czas pieczenia jednocześnie zmniejszając po 10 minutach temperaturę do 220 stopni. W samym przepisie nie ma nic, co wskazywałoby na problem, ale obiecuję, że w najbliższym możliwym czasie postaram się wziąć tę recepturę na warsztat.
Chciałam zapytać jaką ilość cukru należy dodać? (jest w przepisie, a nie ma go w składnikach)
Pierwotnie była łyżka, potem przenosząc przepis zmieniłam to i jak widać zapomniałam wykreślić w jednym miejscu.