Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą w misce mąki, drożdże, ziarna słonecznika i sól. Powoli dodajemy oliwę i ciepłą wodę i rozpoczynamy zagniatanie. Dodajemy wodę, aż zagniatane ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Intensywnie zagniatamy przez około 5 minut, aby ciasto się napowietrzyło.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wnętrze miski wykładamy folią do żywności i wysypujemy mąką. Z masy formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Całość zakrywamy kolejną porcją folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i zagniatamy po raz drugi. Wkładamy ponownie do miski wyłożonej folią do żywności i obsypanej mąką i dajemy mu urosnąć jeszcze przez 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez około 30-40 minut aż skórka ładnie zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 5 min
Czas wyrastania: 3 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min