Lubicie aromatyczne i sycące chleby? Ten się Wam spodoba! Dodatek słonecznika sprawia, że chleb przyjemnie chrupie. Możecie też wzbogacić chleb swoimi ulubionymi dodatkami.
Lubicie aromatyczne i sycące chleby? Ten się Wam spodoba! Dodatek słonecznika sprawia, że chleb przyjemnie chrupie. Możecie też wzbogacić chleb swoimi ulubionymi dodatkami.
mąka pszenna typ 650 200 g
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżka
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 225 g
słonecznik 70 g
4 godz. 5 min.
Czas całkowity
3 godz. 30 min.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
1. Mieszamy ze sobą w misce mąki, drożdże, ziarna słonecznika i sól. Powoli dodajemy oliwę i ciepłą wodę i rozpoczynamy zagniatanie. Dodajemy wodę, aż zagniatane ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Intensywnie zagniatamy przez około 5 minut, aby ciasto się napowietrzyło.
2. Wnętrze miski wykładamy folią do żywności i wysypujemy mąką. Z masy formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Całość zakrywamy kolejną porcją folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
3. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i zagniatamy po raz drugi. Wkładamy ponownie do miski wyłożonej folią do żywności i obsypanej mąką i dajemy mu urosnąć jeszcze przez 1,5 godziny.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez około 30-40 minut aż skórka ładnie zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
Ja z kolei chciałam się zapytać na jaką formę jest ten przepis? Moja jest dość długa i zastanawiam się, czy proporcje i wszystko inne się zgra 🙂
To akurat przepis na chleb formowany. Gdyby był w formie to wymiary mniej więcej 23×10 cm. Przy dużej keksówce na pewno trzeba podwoić ilość składników.
Kusi mnie ten chleb, ale hamuje wciaz to, ze przepis jest do poprawki :). Właściwie to juz coś podobnego upieklam. Mąka orkiszowa i pszenna pelnoziarnista, proporcje z przepisu, zagniotłam, dałam bezposrednio do foremki, rósł około godziny, potem go upiekłam. No pyszny wyszedł..ale czekam na modyfikacje przepisu, bo mix maka pszenna plus orkiszowa bardzo mi sie podoba. Niby są przepisy w necie, ale tylko do tej strony mam zaufanie:)
Ja tego przepisu już poprawiać nie będę raczej, ma 6 lat, wolę upiec nowy, podobny chleb 🙂
Tego chleba nie trzeba często składać, proponowałabym po prostu by zamiast do miski, przy drugim formowaniu wrzucić go do wiklinowego koszyka. Można zagniatać co 30 minut jak rośnie w misie, ale nie jest to konieczne.
Witam serdecznie :). Proszę mi powiedzieć, czy po drugim wyrastaniu nie trzeba ciasta składać w celu uformowania bochenka? A może wystarczy przełożyć je bezpośrednio z miski na blachę? Planuję upiec ten chlebek i zależy mi na ładnym kształcie, głównie na tym, by chleb ładnie urósł w górę, a do tego potrzebne jest częste składanie ciasta, przepis natomiast nic o tym nie mówi.
Dzień dobry,
Ojej, to jakiś strasznie stary przepis z początków bloga (jest nawet w starym trybie widokowym), więc jak najbardziej jest to receptura do poprawki. Na pewno warto złożyć ciasto tak jak Pani pisze, aby ładnie się upiekło 🙂
Dzień dobry!
Czy typ mąki orkiszowej ma tutaj znaczenie? W niektórych przepisach jest napisane, że być typ np 630. Jeśli mam w domu 1850 to jest ok, czy ma być inny?
Pozdrawiam!
Dzień dobry,
Tutaj wyjątkowo typ nie jest opisany, bo to jeden z pierwszych przepisów na blogu, sprzed kilku lat, dlatego receptura nie jest dopracowana. Tutaj chodziło o mąkę orkiszową jasną, ale z mąki o typie 1850 też się uda wypiek, będzie trzeba jednak zwiększyć trochę ilość wody, aby ciasto było elastyczne.
Czy mogę prosić o przepis na taki chlebek tylko na zakwasie żytnim i żeby można było dodać jeszcze innych ziaren? dziękuję.
Chleb upieczony w automacie. Jest dobry, jednak moim, do tej pory ulubionym, jest chleb z siemieniem lnianym.
Bardzo dobry chlebek, mimo, że nie miałam typowej mąki chlebowej i zamiast niej użyłam mąkę pszenną typ 550. Polecam.