Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Kukurydzę (odsączoną z puszki, rozmrożoną lub ziarenka ze świeżej kolby) miksujemy blenderem na pastę. Nie na gładko, ale żeby pozostały kawałki ziaren.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy energicznie dłonią lub za pomocą robota kuchennego do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Keksówkę o długości ok. 30 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. Odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na czas 45-60 minut lub do podwojenia objętości.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 20 minut lub do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 13 lipca 2019 o 22:41

    Czy mozna zrobic ten chlebek z maki gryczanej zamiast pszennej?

  • Lidia 21 stycznia 2019 o 21:42

    Witam

    W przepisie nie ma podane ile cukru i letniej wody.

    Pozdrawiam
    Lidia

    • Tosia 22 stycznia 2019 o 08:49

      Dzień dobry,
      Przepis był poprawiany, ale jak widać coś się źle zapisało. Z cukru rezygnujemy, pierwotnie była to łyżeczka. Ilośc wody dopisałam. Pozdrawiam.

  • Przemek 21 stycznia 2018 o 19:16

    Czy zamiast drożdży może być zakwas żytni? Jeśli tak to ile dać zakwasu ?

    • Tosia 21 stycznia 2018 o 21:22

      Nie bardzo, modyfikowanie przepisów drożdżowych na te na zakwasie często nie ma sensu, bo zmienia się absolutnie wszystko. A na blogu jest kilkaset przepisów z zakwasem, zatem proponuję skorzystać z wyszukiwarki i wybrać coś dla siebie 🙂

      Kategorie przepisów

  • Kataryna 17 czerwca 2015 o 21:30
    Ocena:

    Bardzo dobry chlebek, wilgotny i puszysty w środku. Za szybko tylko znika, rozumiem, że dlatego takie proporcje. 🙂

  • aluu. 22 sierpnia 2013 o 17:14

    Przybywam znowu, by wskazać błąd-
    jak sądzę chodziło o łyżkę oliwy, nie wody. ; )
    Chleb wyszedł świetnie,
    bardzo dobry, z resztą jak zawsze. ;D
    Pozdrawiam!

    • Tosia 22 sierpnia 2013 o 17:35

      Nie, w przepisie na puree kukurydziane była woda i odrobina jej była potrzebna, aby surowe ziarenka świeżej kukurydzy się lepiej zmiksowały. Ale oczywiście można wykorzystać zamiast wody – oliwę.
      Pozdrawiam 🙂

      • aluu. 27 sierpnia 2013 o 19:09

        Czyli łyżka wody lub oliwy?
        Szczerze powiedziawszy zajadam teraz bagietke z grysikiem.
        Prześladowała mnie od dłuższego czasu… ;D

        • Tosia 27 sierpnia 2013 o 22:47

          Tak, w obu przypadkach będzie ok.
          Życzę smacznego, a ten przepis nie zając, więc nie ucieknie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej