Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i wlewamy ok. 50 ml letniej wody (o temperaturze 35-45 stopni). Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. ok pomidorowy podgrzewamy przez chwilę w rondelku. Na blat przesiewamy mąkę tworząc kopiec, robimy w niej zagłębienie w które wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn oraz 30 ml letniej wody. Ciasto zagniatamy i powoli dodajemy letni sok pomidorowy. Na koniec wgniatamy w ciasto twaróg, polewamy odrobiną oliwy i zagniatamy przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Misę obsypujemy mąką, wkładamy do niej kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po godzinie wyciągamy ciasto z miski i formujemy owalny chleb. Blachę delikatnie natłuszczamy i kładziemy na niej chleb, który ponownie przykrywamy ściereczką. Zanosimy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W chlebie robimy na środku nacięcie o głębokości ok. centymetra i lekko obsypujemy mąką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 40 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej